Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Trump zet opnieuw vraagtekens bij artikel uit NAVO-verdrag dat lidstaten verplicht tot onderlinge steun

In een interview met de conservatieve tv-zender Fox News heeft de Amerikaanse president Donald Trump opnieuw uitgehaald naar de NAVO. Hij suggereerde dat solidariteit met een "agressief land" als Montenegro de VS in een Derde Wereldoorlog zou kunnen storten.

Terwijl de VS nog volop in de controverse zit rond de uitspraken van Trump over zijn eigen inlichtingendiensten, ontketende de president op Fox News een nieuwe rel.

Op de vraag of de VS indien nodig een kleine NAVO-lidstaat zoals Montenegro te hulp zou komen, zei Trump dat het Montenegrijnse volk "sterk en agressief" is. Hij leek te suggereren dat die agressiviteit de VS in een Derde Wereldoorlog zou kunnen storten als Amerika -zoals verplicht in artikel 5 van het NAVO-verdrag- Montenegro tijdens een crisis te hulp zou komen.

The Parties agree that an armed attack against one or more of them in Europe or North America shall be considered an attack against them all

Artikel 5 van het NAVO-verdrag

Artikel 5 is de hoeksteen van het NAVO-verdrag en beschouwt elke aanval op een lidstaat als een aanval op alle lidstaten, die zich verbinden om in dat geval het bedreigde land te hulp te komen. Dat was bedoeld tegen de dreiging van de Sovjet-Unie tijdens de Koude Oorlog, maar is actueler geworden door de Russische inmenging in Georgië en Oekraïne (geen lidstaten) en de druk op de Baltische republieken Estland, Letland en Litouwen (wel lidstaten). Artikel 5 is echter slechts een keer ingeroepen, door de VS na de aanslagen van 9/11.

Montenegro is jongste lidstaat van de NAVO

De NAVO tilt niet zwaar aan de uitspraken van Trump. Volgens een woordvoerder is artikel 5 onvoorwaardelijk en is de solidariteit van de VS in de alliantie even sterk als anders.

Toch speelt Trump op die manier opnieuw Rusland in de kaart. Dat land was erg gekant tegen de toetreding van Montenegro - een vroegere deelrepubliek van Joegoslavië - tot de NAVO vorig jaar. Volgens Montenegro probeerde Rusland dat via een mislukte staatsgreep te verhinderen. Het land heeft 1.500 militairen onder de wapens, waarvan er 20 deelnemen aan de operatie in Afghanistan. Een echte grootmacht is het dus niet, maar door de toetreding is nu wel het hele kustgebied van de Adriatische Zee in handen van de NAVO.

Meest gelezen