Videospeler inladen...

Advocaat Sven Mary: "Uitgezette Albanese crimineel is géén uitzondering"

Het is niet uitzonderlijk dat niet-Europese criminelen het land worden uitgezet, ook al moeten ze hier nog een straf uitzitten. Dat heeft advocaat Sven Mary gezegd in ons duidingsmagazine Terzake. Mary verdedigt de veroordeelde Albanees die ons land werd uitgezet, ook al had hij nog 22 jaar celstraf voor de boeg. Maar volgens Mary kan de man wel makkelijk teruggehaald worden naar ons land. 

Vorige week werden drie nieuwe namen toegevoegd aan de "Belgium's most wanted"-lijst. Daarop staan criminelen die in ons land zijn veroordeeld, maar die toch niet in de gevangenis zitten. Eén van die drie namen is Safet Rustemi, een 33-jarige Albanees die begin dit jaar in ons land bij verstek werd veroordeeld tot een celstraf van in totaal 22 jaar, voor onder meer moordpogingen en mensenhandel. 

Maar de veroordeelde crimineel kan deze gevangenisstraf niet uitzitten, omdat hij op 14 juni 2017 het land werd uitgezet door de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). En dat terwijl de politie bij ons hem dus liever in een Belgische cel ziet, en hij nog ter beschikking stond van het Belgische gerecht in afwachting van een proces. Daarover zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken dat DVZ nooit verwittigd werd over de man. 

Sinds midden april zijn er op mijn kantoor 12 criminele verdachten - die geen Schengenonderdaan zijn - teruggestuurd naar hun land

Advocaat Sven Mary

Francken voegt eraan toe dat dit een zeldzame situatie is, maar dat spreekt advocaat Sven Mary tegen. Want volgens Mary gebeurt het wel vaker dat vreemdelingen die illegaal in het land zijn en veroordeeld worden, hun straf niet hier uitzitten en het land worden uitgezet. "Sinds midden april zijn er op mijn kantoor 12 gevallen geweest van verdachte criminelen die geen Schengenonderdanen zijn, die naar hun land zijn teruggestuurd. Bijvoorbeeld naar Albanië of Marokko, mits betaling van een borgsom en met de voorwaarde dat zij op hun proces aanwezig moesten zijn. Meneer Francken neemt telkens diezelfde beslissing." 

Al ziet Mary wel geen enkel probleem bij de overlevering van de man aan België. "Die man is niet in de bergen van Albanië gaan vluchten. Hij verstopt zich niet, iedereen weet waar de man zit. Dus met het oog op zijn strafuitvoering kan de man naar België worden gehaald. Maar dit had wel allemaal kunnen worden vermeden."

Herbekijk de repo over de Albanees uit "Terzake"

Videospeler inladen...

Herbekijk het interview met Sven Mary en Meryame Kitir uit "Terzake"

Videospeler inladen...

Meest gelezen