Verzoenende Boris Johnson geeft Britse premier May nog een kans voor een echte brexit

In zijn toespraak voor het Lagerhuis was voormalig minister Boris Johnson opvallend verzoenend tegen premier Theresa May. Hij riep haar op om terug te keren naar een brexit waarbij het Verenigd Koninkrijk volledig los van de EU zou staan. Het plan dat premier May vorige week voorstelde, noemt hij "miserabel".

Onlangs had Boris Johnson ontslag genomen als minister van Buitenlandse Zaken omdat hij zich niet kon vinden in het "te zachte" voorstel voor een brexit dat premier May met haar regering en de Conservatieve partijtop had afgesproken op het buitenverblijf Chequers.

De meeste waarnemers hadden dan ook een vlammende toespraak van Johnson verwacht in het Lagerhuis, maar die kwam er niet. Wel hekelde Johnson tijdens de 18 maanden na het referendum het voortdurend afzwakken van het volgens hem zo moedige en ambitieuze brexitplan om het Verenigd Koninkrijk opnieuw de volledige controle over beleid en grenzen te geven.

Ik kan dat akkoord van Chequers niet aanvaarden, want het zou het VK blijvend onderwerpen aan Europese regels en richtlijnen zonder dat Londen mee kan beslissen over die regels en de Britten dus herleiden tot "vazallen van de EU", zei Johnson. Hij noemt dat plan overigens "miserabel". Volgens hem is ook de kwestie van de landgrens in Ierland misbruikt om de brexit uit te hollen en zijn voorstellen voor douane- en grenscontroles op het eiland nooit ernstig onderzocht.

Toch is het nog niet te laat om terug te keren naar het "glorieuze en ambitieuze" oorspronkelijke project van de brexit waarbij het VK los van de EU een eigen rol als voortrekker van vrijhandel met alle delen van de wereld kan spelen. Als premier May terugkeert naar dat idee, kan ze volgens Johnson de partij, het parlement en de natie herenigen rond dat project.

Ierland gaat duizend douaneambtenaren aanwerven

Net vandaag heeft de Ierse regering bekendgemaakt dat ze duizend douaneambtenaren en dierkundige inspecteurs gaat aanwerven. Die moeten klaar zijn om de grens met de Britse provincie Noord-Ierland in de gaten te houden als het tot een brexit komt.

Volgens de Ierse premier Leo Varadkar moet zijn land klaar zijn voor als het tot een harde brexit zou komen met grenscontroles. De brexit is slechts acht maanden van nu en dus is er haast bij, zei hij.

Meest gelezen