Videospeler inladen...

Zeker 30 doden bij schipbreuk vluchtelingenboot voor Noord-Cyprus

Voor de kust van de Turkse Republiek Noord-Cyprus is een boot met 150 migranten en vluchtelingen gezonken. Er zijn zeker 30 mensen om het leven gekomen. Verschillende mensen zijn nog vermist, zegt het Anadolu staatspersbureau van Turkije. De reddingswerkers zijn momenteel op zoek naar de vermisten. 

"Ongeveer 120 opvarenden konden worden gered", meldt de Turkse kustwacht, vooral Syriers. "Een persoon werd in kritieke toestand naar Noord-Cyprus gevlogen per helikopter." Over de precieze omstandigheden van het ongeluk is nog steeds geen duidelijkheid. De geredde Syriërs zullen, samen met de stoffelijke overschotten,  volgende week woensdag  overgebracht worden naar Turkije.

De opvarenden konden worden gered met boten en helikopters van de Turkse en Noord-Cypriotische kustwacht. Ze werden ook geholpen door commerciële schepen in de regio.

De boot met migranten en vluchtelingen zonk op zo’n 30 kilometer voor de noordkust van Cyprus. “Een commercieel schip onder Panamese vlag zag dat de boot in moeilijkheden was en heeft de kustwacht meteen gewaarschuwd”, stond verder in de verklaring van de Turkse kustwacht te lezen.

"Al 26 doden via deze route dit jaar"

Turkije was een van de belangrijkste vertrekpunten voor honderdduizenden migranten en vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afrika, die via deze gevaarlijke zeeroute naar de Europese Unie kwamen. Maar de deal tussen Turkije en de EU in 2016 heeft dat aantal zeer sterk teruggedrongen.

Volgens de statistieken van de kustwacht zijn vanaf januari tot mei dit jaar minstens 26 migranten en vluchtelingen omgekomen die via deze route.

Meest gelezen