Videospeler inladen...

Vrouwen aangerand tijdens WK-voetbalfeest in Franse straten

Tientallen vrouwen hebben op Twitter hun ervaringen gedeeld over aanrandingen en seksuele intimidatie tijdens het overwinningsfeest in Parijs en andere steden. Onder de hashtag #MeTooFoot getuigen ze wat ze gezien en meegemaakt hebben in de Franse straten na de finale van de Wereldbeker voetbal.

Met tienduizenden waren ze, de Franse voetballiefhebbers die na de finale op straat kwamen om de wereldtitel te vieren. Maar wat een groot voetbalfeest moest worden, eindigde in rellen. De relschoppers vochten onder elkaar, staken auto's in brand en gooiden winkelramen in. De Franse politie moest uiteindelijk traangas en waterkanonnen inzetten om de situatie terug onder controle te krijgen.

Verschillende vrouwen getuigen nu hoe mannen hen hebben lastig gevallen en aangerand in die hetze. Onze verslaggever Steven Decraene was ter plekke in Parijs toen het feest uit de hand liep: “Het was zeker geen plaats waar veel vrouwen moesten zijn op dat moment.”

“In het begin was er een leuke sfeer met een divers publiek. Er hing een collectief gevoel. Vooral tijdens de match waren er opvallend veel vrouwen, ook aan de Arc de Triomphe. Veel meisjes hingen met vlaggen uit voorbijrijdende auto’s", vertelt Decraene over het feest.

“Maar rond half twaalf is het beginnen omslaan. Mensen die aan het feesten waren, raakten onderling slaags. Ze begonnen vlaggen te verscheuren die mensen bijhadden. Toen er met flesjes werd gegooid, was het echt om zeep. Rond de Arc de Triomphe waren er eerder al zware hekken gezet. Er reden mannen rond op motorfietsen en quads die de sfeer wat ophitsten met hun machogedrag en stoerdoenerij. Toen waren er al minder vrouwen.”

Twittergebruiker Kateya riep maandagavond op om ervaringen te delen onder #MeTooFoot:

Zo getuigde een vrouw dat "in de fanzone van Nantes een man zijn penis uit zijn broek haalde en tegen haar heup begon te masturberen":

 Een andere vrouw getuigde dat een man besloot "tegen haar aan te schurken" in een overdrukke metro na de wedstrijd:

De Franse politie pakte twee mannen op en vraagt slachtoffers een klacht in te dienen. 

Meest gelezen