Wrak van Russisch marineschip met goudschat is ontdekt voor de kust van Zuid-Korea

Een Zuid-Koreaanse bergingsmaatschappij heeft het wrak van het Russische oorlogsschip Dimitrii Donskoi ontdekt. Dat schip is in 1905 tijdens de Russisch-Japanse Oorlog gezonken met een lading goud. Die zou meer dan 130 miljard euro waard kunnen zijn.

Volgens Shinil Group, een Zuid-Koreaanse onderwaterarcheologiebedrijf, is het wrak van een stalen oorlogsschip ontdekt voor de kust van het eiland Ulleung aan de oostkust van Zuid-Korea in de Japanse Zee. Het wrak ligt op een diepte van meer dan 430 meter en is nog niet volledig geïdentificeerd.

De vorm en de details lijken volgens het bedrijf te bevestigen dat het gaat de Russische slagkruiser Dimitrii Donskoi, dat in 1905 in die buurt gezonken is. Dat schip had een grote lading goud aan boord en die zou nu meer dan 110 miljard euro waard zijn.

Kleine duikboten van het bedrijf bewaken intussen het wrak. Volgende week zou Shilin op een persconferentie meer gegevens vrijgeven. Voor het bedrijf kan dat een erg belangrijke ontdekking zijn, want het wrak is gevonden in wateren die behoren tot de exclusief economische zone van Zuid-Korea. De bergers beloven om tien procent van de goudschat terug te geven aan Rusland, maar dat land eist alles terug. Sommige historici geloven echter niet dat er zo veel goed aan boord was. Ze vinden het erg riskant dat het schip zo veel goud zou vervoeren in wat toch oorlogsgebied was.

De Dimitrii Donkoi is genoemd naar een middeleeuwse tsaar die de Mongolen versloeg aan de Don. Het schip maakte deel uit van de Russische keizerlijke vloot die in mei 1905 tijdens de slag bij Tsushima verslagen werd door de Japanse marine. Het schip ontsnapte, maar werd kort daarop toch door de Japanners tot zinken gebracht.

De Russisch-Japanse Oorlog van 1904-1905 was een van de belangrijkste oorlogen uit het begin van de 20e eeuw. De snelle Japanse overwinning was de sluitsteen van de Japanse ontwikkeling tot een moderne en machtige natie en vormde het begin van de Japanse militaire expansie in het Verre Oosten. Tegelijk illustreerde de oorlog de neergang van het Russische rijk.

Meest gelezen