"Zitbanken in Tremelo verdwijnen, vandalismeproblemen blijven"

De laatste weken is er heel wat vandalisme in de gemeente Tremelo, er worden bushokjes vernield en graffiti gespoten. Om het probleem op te lossen, haalt de gemeente enkele zitbanken weg.

In totaal zijn al drie zitbanken verwijderd, onder andere op de hoek van Maria-Ter-Heidelaan en de Jan Boedsstraat (zie foto). Zo wil de gemeente het probleem van hangjongeren en het bijhorend vandalisme proberen in te dijken. Maar volgens Groen is dat geen oplossing: "Zitbanken verdwijnen, problemen blijven", klinkt het bij de partij.

Verschuiving probleem

"Door de zitbanken weg te halen, verschuift het probleem alleen maar", zegt Kris Torfs, voorzitter van Groen Tremelo-Baal. "Door de banken te verwijderen worden ook de wandelaars, gepensioneerden en gewone burgers gestraft. Zij kwamen wat rusten op de bankjes, maar dat kan nu niet meer. De inwoners worden gestraft voor een tiental jongeren, want het zijn er niet meer, die in Tremelo de straten onveilig maken. Dat vinden we wel heel erg."

Structurele oplossing  

Wat kan er dan wel gedaan worden om het probleem van vandalisme in te dijken? "Er moet een structurele oplossing komen", zegt Torfs nog. "We denken daarbij aan een straathoekwerker die gaat praten met de jongeren. Of iemand die overlegt met de ouders van de jongeren."

Groen wil dat de zitbanken terugkomen: "Banken zijn in de eerste plaats ontmoetingsplaatsen waar jong en oud met elkaar in verbinding gaan. Banken vol met sociale contacten moet je koesteren, niet verwijderen."  

Meest gelezen