© De Meester Johan - creative.belgaimage.be

Zowel Tommelein (Open VLD) als N-VA betreuren dat afvalplan niet op agenda staat

Zowel Vlaams viceminister-president Bart Tommelein als coalitiepartner N-VA betreuren dat Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) haar afvalplan vrijdag niet op de agenda plaatst van de Vlaamse ministerraad. Vanmorgen zei viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) dat het dossier "niet rijp" is voor een beslissing.

De discussie over het afvalplan wordt eigenlijk gereduceerd tot gekibbel over het al dan niet invoeren van statiegeld op blikjes en petflessen, een onderdeel van dat afvalplan. CD&V is vóór, maar OPen VLD en N-VA zijn tegen. Volgens Tommelein moet het zwerfvuilprobleem dringend aangepakt worden, maar moet men daarbij verder durven kijken dan "de symboliek van statiegeld". 

Er is nood aan een "mentaliteitsverandering" en een "krachtdadig plan", zegt Tommelein aan Belga. Hij betreurt dat het afvalplan vrijdag niet op de agenda komt.

Gisteren zei Tommelein ook al dat hij vragende partij voor een "heel streng en strikt afvalplan" is. Hij kijkt daarvoor in de richting van de producenten en bedrijven. 

Ook coalitiepartner N-VA betreurt het uitstel voor het afvalplan. "Het is natuurlijk de minister zelf die beslist om het te agenderen of niet", zegt fractieleider Matthias Diependaele (N-VA). "Als zij oordeelt dat het nog niet rijp is voor een beslissing, is dat haar keuze."

Volgens hem heeft Schauvliege een akkoord over het dossier zelf bemoeilijkt door het wat te laten aanslepen en dan plots over het statiegeld te communiceren op een moment dat het dossier nog niet was uitgeklaard binnen de regering.

"Ze heeft zich als minister hard vastgepind op dat symbool van het statiegeld. Maar ze heeft dat gecommuniceerd zonder het voor te leggen aan de collega's. Dan kan je natuurlijk vast komen te zitten." 

Meest gelezen