Videospeler inladen...

Rechter verplicht regering niet om 6 kinderen van IS-vrouwen te repatriëren naar België

Onze overheid moet de zes kinderen van twee Belgische IS-vrouwen niet terughalen naar ons land. Dat heeft de rechtbank in Brussel beslist. De moeders zitten met hun jonge kinderen vast in een vluchtelingenkamp in het noorden van Syrië. Ze gaan nu in hoger beroep.   

De twee Belgische vrouwen van IS-strijders zitten momenteel vast in een Koerdisch vluchtelingenkamp in het noorden van Syrië. Ze verblijven er samen met hun zes kinderen, tussen de nul en de zes jaar oud. De moeders reisden vijf jaar geleden af naar het conflictgebied, in navolging van hun (intussen overleden) mannen. VRT-journalist Rudi Vranckx kon de vrouwen uit Borgerhout daar in maart nog spreken. 

Toen al gaven ze te kennen dat ze graag willen dat hun kinderen naar ons land kunnen terugkeren, omdat ze er naar eigen zeggen moeten leven in erbarmelijke omstandigheden: met een gebrek aan water, voedsel, medicatie en in snikhete temperaturen. Omdat volgens hen de Belgische Staat in gebreke blijft, hadden ze ons land in mei gedagvaard via hun advocaat Walter Damen. 

"Moeders tonen niet aan dat kinderen in gevaarsituatie verkeren"

De Brusselse rechter in kortgeding heeft nu beslist dat de zes kinderen niet gerepatrieerd moeten worden naar ons land. Daarmee stelt de rechtbank de IS-vrouwen dus in het ongelijk. Volgens de rechtbank heeft ons land wel de morele plicht om zich het lot van de kinderen in oorlogszones aan te trekken, maar kan het onze regering niet verplichten om de kinderen te repatriëren. Want ons land beschikt in Syrië over geen enkele bevoegdheid. En onze rechterlijke macht mag de regering niet bevelen een militaire operatie in het buitenland te organiseren. 

Daarnaast tonen de twee moeders volgens de rechter ook niet aan dat hun kinderen zich in een dringende gevaarlijke situatie bevinden. Hun enige bewijs zijn persberichten, waarvan de inhoud niet betrouwbaar is, aldus de rechtbank.

Nochtans zegt één van de advocaten van de vrouwen, Frederieke Cloet, dat ze nog altijd te horen krijgen hoe schrijnend de situatie daar is. "We krijgen via de grootmoeders berichten waarin staat dat er kinderen doodziek zijn, dat er geen proper water is, of dat men geen dokter kan raadplegen." Zij gaan dan ook in beroep tegen deze beslissing. 

De Belgische Staat heeft wellicht de morele plicht om zich het lot van kinderen van Syriëstrijders in vluchtelingenkampen in de oorlogszones aan te trekken

Brusselse kortgedingrechter

Enkele maanden geleden werden de twee IS-vrouwen in ons land nog bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel en een boete van 6.000 euro voor de deelname aan terroristische activiteiten. De rechter beval toen hun onmiddellijke aanhouding.

Nog 150 kinderen in Irak en Syrië

Ook Child Focus volgt de zaak op de voet. De organisatie voor vermiste en seksueel uitgebuite kinderen wil dat ons land alle minderjarigen met een Belgische moeder of vader uit het conflictgebied terughaalt. Momenteel verblijven er naar schatting nog zo'n 150 kinderen met een Belgische vader of moeder in Irak of Syrië.

Meest gelezen