Videospeler inladen...

"Of het koningshuis opener is geworden? Wel, het feit dat ik hier met u zit te praten is op zich al een teken daarvan"

Heel uitzonderlijk kregen we de eerste kabinetschef van koning Filip voor de camera. Baron Frans Van Daele blikt terug op 'vijf jaar koning Filip'. Overmorgen, op de nationale feestdag, stapte exact 5 jaar geleden Filip als zevende koning der Belgen in de voetsporen van zijn vader koning Albert. Premier toen was Elio Di Rupo, ook hij geeft zijn oordeel.

Twee sleutelfiguren die erbij waren vanaf het prille begin zijn Frans Van Daele, kabinetschef van koning Filip tot oktober vorig jaar, en ex-premier Elio Di Rupo, premier tijdens de troonswissel. Ze praten voor de camera over de start van de nieuwe koning en hoe hij geëvolueerd is. Ook over hoe het er achter de schermen aan toegaat en of de koning zich ooit zal blootleggen in een interview.

Ook de passies van de koning komen aan bod, en een eerste blik op zijn schilderkunsten, een dag voor de koning zelf de portretten toont die hij schilderde van zijn oom koning Boudewijn en die deze zomer op het paleis zullen worden tentoongesteld in de zomerexpo.  Dat de koning schildert, verklapte hij op zijn verjaardag met een foto op de sociale media.

In de reportage gaat het ook over het gerommel binnen de koninklijke familie en in hoeverre dat een smet op het blazoen van de koning is, en of hij de echte test -van een politieke crisis- al heeft meegemaakt.

Huidig premier Charles Michel ging niet in op onze vraag om terug te blikken op "vijf jaar koning Filip".

Meest gelezen