Videospeler inladen...

Koning Filip in 21 juli-toespraak: "Rode Duivels geven gestalte aan onze wapenspreuk: Eendracht maakt macht"

De koning heeft niet ver moeten zoeken naar inspiratie voor zijn toespraak aan de vooravond van de nationale feestdag: de onvergetelijke momenten die de Rode Duivels ons land hebben bezorgd, op het WK in Rusland. Ze hebben gespeeld als team, niet als individuen, en zo moeten we voor de koning ook in het leven staan. Samen sterk, in onze verscheidenheid.

“Met hun geweldige prestatie tijdens de Wereldbeker Voetbal hebben de Rode Duivels het hele land begeesterd", begint de koning enthousiast. Hij zeilt in zijn toespraak voor 21 juli voort op het enthousiasme over de Rode Duivels op het WK in Rusland, de gedroomde pr voor ons land.

“De Rode Duivels hebben prachtig gestalte gegeven aan onze wapenspreuk: Eendracht maakt macht", zegt de koning. “Samen staan we sterk, in onze verscheidenheid, wanneer we onze talenten bundelen en een gemeenschappelijk ideaal nastreven.”

Fair spel en respect voor de tegenstander

Vooral de manier waarop de Duivels gespeeld en zich ingezet hebben, inspireert de koning: via fair spel, en allemaal samen. Hij trekt er lessen uit over hoe we allemaal in het leven moeten staan.

“Om sterk te zijn, om te slagen – en uiteindelijk: om mezelf te kunnen zijn, moet ik kunnen rekenen op de sterkten van de anderen. En daardoor word ik me ook beter bewust van de mijne. Doordat ik mij met en voor mijn medemensen inzet.”

De sterkte van Boudewijn

Filip vergeet ook koning Boudewijn niet in zijn toespraak. Op 31 juli is het exact 25 jaar geleden dat zijn oom overleed. Boudewijn was de man die hem heeft klaargestoomd voor het koningschap, en Filip heeft aan hem mooie herinneringen.

“Koning Boudewijn was een man van hoop. Hij haalde zijn kracht uit een diep geloof in de mens. Altijd bereid om te luisteren, altijd klaar om ieders sterke kanten tot hun recht te laten komen. Dat is voor ons een krachtige bron van inspiratie.”

De koning eert Boudewijn ook met twee portretten die hij van hem heeft geschilderd, en die te zien zijn in de zomerexpo in het paleis. Een deel van die expo is gewijd aan Boudewijn, 25 jaar na zijn overlijden.

(lees verder onder de foto)

Leve België

Filip is uitgesproken positief in zijn toespraak: "Wat we vandaag meemaken, is een fundamentele kentering in onze manier van denken. De 21ste eeuw wordt de eeuw van de burger." De burger die zich inzet voor het goed van iedereen, en dat ziet hij volop in België, "een diverse en levendige gemeenschap".

De koning noemt die kentering, dat elan, een "verrijking voor onze democratie", en raakt zo ook even de komende gemeenteraadsverkiezingen aan. Eerder een polariserend moment dat wellicht ook eendracht kan gebruiken.

En dan sluit hij uitbundig af, zijn twee allerlaatste woorden zoals vijf jaar geleden in zijn troonrede: “De Koningin en ik wensen u een mooie nationale feestdag toe. Leve België!”

Bekijk hier de integrale toespraak: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen