Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Nigeria: "Acht Boko Haram-strijders bekennen ontvoering Chibok-meisjes"

In Nigeria heeft de politie 22 verdachte leden van de terreurgroep Boko Haram opgepakt. 8 van hen hebben bekend dat ze betrokken waren bij de ontvoering van de "Chibok-meisjes", de zaak waarbij meer dan 270 meisjes uit een kostschool in Chibok in het noorden van Nigeria werden ontvoerd in 2014. 

"Er zijn 22 verdachte leden van de militante groep opgepakt op verschillende locaties in de noordoostelijke staten Yobe en Borno", zei plaatsvervangend commissaris van de politie Abba Kyari. 

Acht van hen, waaronder een commandant, hebben bekend betrokken te zijn bij de planning en ontvoering van Chibok-meisjes

Abba Kyari

"Acht van hen, waaronder een commandant, hebben bekend betrokken te zijn bij de planning en ontvoering van Chibok-meisjes", zei Kyari. "Het was een operatie geleid door onze inlichtingendiensten. We hebben ze zes maanden tot één jaar gevolgd", zei Kyari nog.

Kritiek op massa-proces Boko Haram-strijders

De Nigeriaanse autoriteiten hebben eerder dit jaar al twee vermeende Boko Haram-leden veroordeeld tot 15 en 20 jaar gevangenisstraf wegens hun rol in de ontvoering van de Chibok-meisjes. De veroordelingen maken deel uit van de massa-processen van meer dan 1.600 verdachte leden van de terreurgroep. Verschillende mensenrechtengroepen uiten kritiek op deze processen, onder meer omwille van het geheime karakter van de rechtszittingen.

Een groep mannen geïdentificeerd voor de Nigeriaanse politie als Boko Haram-strijders
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Presidentsverkiezingen in februari 2019

Met de presidentsverkiezingen voor de deur staat de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari onder druk om succes te boeken in zijn strijd tegen Boko Haram. Tijdens zijn campagne in 2015 had de president beloofd dat hij de terreurorganisatie zou verslaan. De regering en militairen hebben dan ook sinds eind 2015 herhaaldelijk beweerd dat Boko Haram verslagen werd.

Maar ondanks hun beweringen is het duidelijk dat de autoriteiten geen controle krijgen over het gehele gebied in het noordoosten van Nigeria, vooral in het gebied rond het Tsjaadmeer is de militante groep nog zeer actief. Boko Haram voert er nog steeds dodelijke aanvallen uit op burgers en het leger.

AFP or licensors

Nog steeds 100 Chibok-meisjes vermist

De ontvoering van de 276 meisjes in 2014 veroorzaakte wereldwijd verontwaardiging en vestigde extra aandacht op de terreurgroep. Een aantal van de Chibok-meisjes wisten te ontsnappen in de uren na hun ontvoering of werden de afgelopen jaren vrijgelaten. Zo werden 82 meisjes vrijgelaten in een ruilakkoord voor gevangengenomen oudere leden van Boko Haram. Maar er zijn nog steeds ongeveer 100 meisjes vermist.

Boko Haram heeft sinds 2009 al meer dan 30.000 mensen gedood  in hun strijd om een islamitische staat te creëren in Nigeria.

President Buhari  tussen de 82 bevrijde Chibok- meisjes

Meest gelezen