Robin Hammond/Witness Change

Artsen Zonder Grenzen: "Geweld Europees kamp op Lesbos traumatiseert vluchtelingen"

"Op het Griekse eiland Lesbos, in het vluchtelingenkamp van Moria, gaat het er chaotisch en gewelddadig aan toe." Dat meldt Artsen Zonder Grenzen (AZG). "Er zijn regelmatig clashes, rellen en incidenten van seksueel geweld. De mentale gezondheid van de duizenden mannen, vrouwen en kinderen die er gevangen zitten, gaat achteruit." 

In het vluchtelingenkamp Moria zitten er op dit moment 8.000 mensen vast, maar eigenlijk heeft het kamp maar 3.000 plaatsen voorzien, zegt AZG. "De leefomstandigheden zijn er zo erbarmelijk dat de medische en mentale gezondheid van de mensen zwaar wordt aangetast."

De ngo stelt een escalatie van geweld vast in het kamp. De organisatie behandelt er ook de gevallen van seksueel geweld in en rond het kamp. 

De spanningen worden voor een groot deel veroorzaakt door de overbevolking en het gebrek aan menswaardige levensomstandigheden

AZV

"De spanningen worden voor een groot deel veroorzaakt door de overbevolking en het gebrek aan menswaardige levensomstandigheden", zegt AZG. "Zo is er in het gebied tussen het kamp en Olive Grove slechts 1 functionerend toilet per 72 personen en een werkende douche per 84 personen."

De erbarmelijke situatie en de onzekerheid waarin deze mensen al maanden, soms jaren leven zet hun mentale gezondheid erg onder druk, meldt AZV. 

"Tot 18 mensen per week met psychische stoornis"

De kliniek voor mentale gezondheidszorg van AZG in Mytilene behandelt enkel de zwaarste gevallen en zit vol. "Een belangrijke reden waarom de mentale gezondheid van de mensen hier zo drastisch verslechtert, is de combinatie van de eerdere traumatiserende ervaringen, het geweld en de inhumane omstandigheden waarmee ze hier geconfronteerd worden", zegt Giovanna Bonvini die werkt in de kliniek.

De voorbije vier weken hebben we ook een toename gezien van het aantal minderjarigen met zelfmoordgedachten

"De meerderheid van deze mensen zijn nieuwkomers die lijden aan psychotische symptomen, zoals hallucinaties, agitatie, verwarring, desoriëntatie, en die sterke zelfmoordgedachten hebben of zelfmoord hebben proberen te plegen", zegt Alessandro Barberio, psychiater in de kliniek.

"De voorbije vier weken hebben we ook een toename gezien van het aantal minderjarigen dat lijdt aan intense paniekaanvallen, zelfmoordgedachten en zelfmoordpogingen", aldus Barberio.

"Maak einde aan overbevolking"

AZG roept op tot een verplaatsing van alle kwetsbare mensen uit het vluchtelingenkamp Moria naar veilige plaatsen. En eist een oplossingen voor de overbevolking in het kamp.

De organisatie vraagt om een eind te maken aan het beleid van verplichte opsluiting en willen betere toegang tot de gezondheidszorg voor de mensen. "Uit onze ervaring blijkt dat het afschrikbeleid van het EU-Turkije akkoord niet doeltreffend is", voegt AZV nog toe. 

Uit onze ervaring blijkt dat het afschrikbeleid van het EU-Turkije akkoord niet doeltreffend is

Robin Hammond/Witness Change

Meest gelezen