Videospeler inladen...

Problemen bij Belgocontrol van de baan, maar luchtverkeer nog hele tijd in de knoei

Door technische problemen bij luchtverkeersleider Belgocontrol is het luchtverkeer boven België een tijdlang onderbroken. Het luchtverkeer is sterk verstoord sinds 16 uur vanmiddag. Intussen kunnen er opnieuw vliegtuigen vertrekken en landen, maar er zijn nog vertragingen en annuleringen. Wie vanavond vertrekt, neemt best contact op met zijn luchtvaartmaatschappij. Brussels Airport verwacht dat alle vluchten vanaf vrijdagochtend op het voorziene tijdstip kunnen vertrekken.

Door een technisch probleem bij luchtverkeersleider Belgocontrol is het luchtverkeer boven België verstoord sinds 16 uur vanmiddag. "Er was een probleem met de data van de vluchtgegevens. Daarom hebben we de opdracht gegeven voor een clear the sky. Die problemen zijn intussen opgelost. We denken dat de problemen binnen twee of drie uur helemaal van de baan zullen zijn", zegt Dominique Dehaene, woordvoerder van Belgcontrol.

Die maatregel, die kort na 16 uur werd afgekondigd, hield in dat er geen vliegtuig meer boven België mocht vliegen onder de 7.500 meter hoogte. Toestellen mochten -in principe- niet landen of vertrekken. Aankomende vluchten werden afgeleid naar buitenlandse luchthavens. Op Brussels Airport werd omgeroepen dat het luchtverkeer "tijdelijk onderbroken" is.

Nooit veiligheidsrisico geweest, maar om dat zo te houden hebben we het luchtruim laten ontruimen

Dominique Dehaene van Belgocontrol

"De veiligheid van het luchtruim gaat voor ons boven alles. Er is nooit een veiligheidsrisico geweest, maar om dat zo te houden hebben we rond vier uur het luchtruim laten ontruimen. Rond 17.30 uur hebben we de operaties opnieuw kunnen opstarten", zegt Dominique Dehaene in "De wereld vandaag".

De overvliegende vluchten -boven 7.500 meter- worden door Eurocontrol beheerd. Zij worden niet getroffen door de maatregel.

Iets na half zes meldde Belgocontrol dat de het technische dataprobleem opgelost was. Maar het zal nog een lange tijd duren vooraleer het luchtverkeer opnieuw verloopt zoals gewoonlijk. Verschillende vluchten werden geannuleerd. Ook wanneer Belgocontrol over enkele uren opnieuw op volle kracht kan werken, zal het luchtverkeer nog een hele tijd verstoord blijven.

Voor veel gestrande reizigers is het nog onduidelijk wat er nu moet gebeuren. Bij de infostanden van de luchtvaartmaatschappijen op Brussels Airport staan lange wachtrijen. Wie vanavond vertrekt, neemt best contact op met zijn luchtvaartmaatschappij. Brussels Airport verwacht dat alle vluchten vanaf vrijdagochtend op het voorziene tijdstip kunnen vertrekken. Voor de meeste passagiers van de geschrapte vluchten is er een oplossing gevonden.

(Lees verder onder de video en de foto's.) 

"De vertragingen zijn grotendeels weggewerkt"

Videospeler inladen...

De problemen bij Belgocontrol veroorzaakten ook problemen op de luchthaven van Charleroi en op de regionale luchthavens van Oostende en Antwerpen. Maar bij die laatste twee bleven de gevolgen eerder beperkt, omdat er niet veel vertrekken en aankomsten zijn. 

In Charleroi zijn drie vluchten van Ryanair geannuleerd en acht vluchten van de maatschappij liepen vertraging op.

In mei 2015 moest Belgocontrol al eens het volledige luchtruim urenlang afsluiten door een technisch probleem. Dat was toen het gevolg van een stroomonderbreking bij de luchtverkeersleider.

Tuyls: "Er was een probleem met het verwerken van gegevens"

Videospeler inladen...

Meest gelezen