Beste kersenseizoen in jaren

Het kersenseizoen in Haspengouw is voorbij. En het is in jaren niet zo'n goed seizoen geweest. Kersen houden niet van nattigheid, dus de droogte en vele zon van de voorbije weken zijn voor de kersen wél goed geweest.

Kersenteler Karel Vaes uit Borgloon heeft samen met zijn plukkersploeg vandaag de laatste kersen van de bomen gehaald. En het is een hele goede oogst geweest zegt hij, daarenboven zijn er ook veel kersen verkocht. "De kersen waren eigenlijk van de beste kwaliteit, zoals ze in geen 10 jaar geweest zijn. En we hebben dat ook gemerkt aan de vraag. De mensen in België hebben meer kersen gegeten dan ooit tevoren, op markten zijn er bijvoorbeeld veel kersen verkocht. Dus we hebben een heel mooi kersenseizoen achter de rug." 

Omschakeling

De kersenteelt heeft de afgelopen jaren een hele omschakeling doorgemaakt, van hoogstam naar laagstam. De teelt is veel professioneler geworden en zit ook in de lift. Karel Vaes: "Dan denken we soms: "Wie zal ze allemaal opeten?", maar we zien nu wel dat vandaag de grootwarenhuizen grotendeels gekozen hebben voor Belgische kersen, en dit jaar hebben we dus veel kunnen leveren van eigen bodem."

Meest gelezen