Boekenleeuw en Boekenpauw zijn terug van weggeweest

Op 29 oktober zal "Boek.be" de mooiste kinderboeken van Vlaanderen en Nederland bekronen met de Boekenleeuw en de Boekenpauw. Vorig jaar werden de prijzen niet uitgereikt. Daar komt dit jaar dus terug verandering in. 

De Boekenleeuw en Boekenpauw bekronen de beste kinderboeken van de lage landen. De laatste uitreiking dateerde van 2016 maar zal dit jaar, na een jaar pauze, terug worden uitgereikt.

De prijzen zullen op 29 oktober tijdens een ceremonie op de Boekenbeurs uitgereikt worden. De winnaars krijgen elk 2.500 euro, meldt "Boek.be" op zijn website. 

Reorganisatie "Boek.be"

In 2016 ging de Boekenleeuw naar Koos Meinderts voor "De zee zien" (De Fontein) en de Boekenpauw 2016 naar Kitty Crowther voor "Mama Medusa" (De Eenhoorn). Vorig jaar werden de prijzen niet uitgereikt. Reden daarvoor was "enerzijds de reorganisatie die toen aan de gang was bij Boek.be en ook doordat we ons zelf de vraag stelden welke prijzen nog relevant waren en die we nog zouden laten voortbestaan", zegt Alexis Dragonetti, voorzitter van GAU en afgevaardigd bestuurder van Boek.be aan Belga.

Ook literatuur dragen we bij Sabam een warm hart toe

Carine Libert, ceo Sabam

Sponsors van de nieuwe editie zijn de GAU (Groep Algemene Uitgevers) en de Belgische auteursvereniging Sabam: "ook literatuur dragen we bij Sabam een warm hart toe", zegt Carine Libert, ceo van Sabam. "Naast componisten, film- en tv-makers, beeldende kunstenaars en theatermakers vinden literaire auteurs onder wie schrijvers van kinder- en jeugdliteratuur bij ons onderdak voor het beheer van hun auteursrechten. Met onze steun aan de Boekenleeuw en de Boekenpauw investeren we graag mee in hun toekomst."

Jury Boekenleeuw en Boekenpauw

De jury van de Boekenleeuw, de prijs voor het beste kinder- en jeugdboek, bestaat uit: Sofie De Jonckheere (docent Nederlands), Jaap Friso (recensent), Jan Lambrechts (Beste Boekenmeester 2018), Dirk Nielandt (Laureaat Sabamaward Jeugdliteratuuraward 2013), Iris Van Germeersch (boekhandelaar).

De jury van de Boekenpauw, de prijs voor het mooist geïllustreerde kinder- en jeugdboek, bestaat uit: Karla De Ceulener (boekhandelaar), Johan Devrome (illustrator/vormgever/docent), Patrick Jordens (recensent), Tine Kuypers (Iedereen Leest), Els Van den Abeele (Ketnet).

Meest gelezen