AFP or licensors

Britse speurders "identificeren" daders van aanslag op ex-spion Skripal

Britse speurders verdenken enkele Russen van de aanval op ex-spion Sergei Skripal met het zenuwgif novitsjok. De speurders legden onder meer camerabeelden en passagierslijsten naast elkaar. Het zou om meer dan één persoon gaan. Het nieuws is wel nog niet officieel bevestigd door het Britse gerecht. De politie vond intussen in een huis van twee andere slachtoffers een parfumflesje met hoge concentratie novitsjok.

Diepe internationale crisis

In maart van dit jaar werden de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia bewusteloos aangetroffen op een bankje in een park in Salisbury. Ze bleken te zijn blootgesteld aan het zenuwgif novitsjok. Er werd een hoge concentratie novitsjok aangetroffen bij de huisdeur van de Skripals. De Britse regering wees Rusland toen met de vinger.

Novitsjok werd in de vroegere Sovjet-Unie geproduceerd. De aanslag op de Skripals veroorzaakte in het voorjaar een diepe internationale crisis. Verschillende landen, ook België, wezen Russische diplomaten uit. Moskou reageerde met gelijkaardige maatregelen. De Skripals overleefden de vergiftiging en verblijven op dit moment op een onbekende locatie.

Leidt tweede besmetting tot doorbraak?

Eind juni raakten weer twee Britten uit Salisbury besmet met novitsjok. Een man (45) en een vrouw (44) werden bewusteloos aangetroffen in hun huis in Amesbury, zo'n 13 kilometer van Salisbury. De politie dacht eerst dat ze besmette drugs hadden gebruikt, maar uit stalen bleek dat ook hier novitsjok in het spel was. De vrouw zal de vergiftiging niet overleven.

In het huis vond de politie een flesje dat eruitziet als een parfumflesje, maar waar grote concentraties novitsjok in zitten. Wellicht hebben de twee het flesje gevonden in een park dicht bij de plek waar de Skripals eerder zijn vergiftigd. De speurders nemen aan dat de aanslagplegers het flesje daar verloren zijn, of onbewust hebben achtergelaten.  

AFP or licensors

Wel degelijk Russisch zenuwgif

Het Verenigd Koninkrijk heeft de twee incidenten met zenuwgif gemeld aan het OPCW, de organisatie in Den Haag die toeziet op het verbod van Chemische Wapens. Het OPCW liet bloedafnames van de slachtoffers analyseren in onafhankelijke laboratoria. Het OPCW bevestigde nadien in een rapport de resultaten van de Britse experts dat er wel degelijk novitsjok ingezet is.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

"Wilde speculatie"

Minister van Staatsveiligheid Ben Wallace reageert nu via Twitter op het nieuws: "Ik denk dat dit verhaal in de "slecht geïnformeerde en wilde speculatie-map" thuishoort."

Meest gelezen