AP2010

Burberry verbrandt voor miljoenen aan handtassen, kledij en parfum

Het Britse modehuis Burberry heeft het afgelopen jaar voor 28,6 miljoen pond aan luxeproducten verbrand. Dat doen ze om het merk opnieuw exclusief te maken en namaak te voorkomen. Milieuactivisten reageren verbolgen.

De afgelopen vijf jaar zou Burberry in totaal 90 miljoen pond (100 miljoen euro) aan handtassen, kledij en parfum hebben verbrand. Met 28,6 miljoen pond (32 miljoen euro) was het afgelopen jaar zelfs problematischer dan ooit. Het bedrijf wijt het hoge cijfer aan een nieuwe deal met het Amerikaanse bedrijf Coty, waardoor 10 miljoen aan stock, vooral parfum, overbodig werd.  

"Ecologisch verantwoord"

Maria Malone, mode-expert aan de Manchester Metropolitan University, vertelt dat de vernietiging van producten past in de nieuwe strategie van Burberry. De afgelopen jaren werkte het merk hard om opnieuw een gevoel van exclusiviteit te creëeren. "Jarenlang plakten vervalsers het Burberry-label op alles dat ze vast konden krijgen", vertelt ze. Ook zou het merk willen vermijden dat een overvloed aan Burberry-producten op de markt is, waardoor de producten met te veel korting zouden worden verkocht.

Burberry meent wel dat het verbrandingsproces ecologisch verantwoord is. De energie die vrijkomt tijdens de verbranding wordt opgevangen en herbruikt. "We blijven manieren zoeken om ons restafval te verkleinen of herwaarderen", laat een woordvoerder van het bedrijf verstaan.

Een "dirty secret" van de modewereld

"Ondanks hun hoge prijzen, heeft Burberry geen respect voor de eigen producten en het harde werk en de grondstoffen die gebruikt zijn om ze te vervaardigen", vertelt Lu Yen Roloff van milieuorganisatie Greenpeace. "In plaats van de productie te vertragen, verbranden ze degelijke kledij en producten. Het is een "dirty secret" van de modewereld, en Burberry is nog maar het topje van de ijsberg."

Het is niet de eerste keer dat Burberry in opspraak komt door milieuvervuilende praktijken. In 2014 bracht Greenpeace aan het licht dat Burberry-kledij toxische stoffen zou bevatten. 

Meest gelezen