Videospeler inladen...

Child Focus: "Hebben er alle belang bij om kleine kinderen van Belgische IS-vrouwen te repatriëren"

Een Brusselse rechter heeft beslist dat de overheid niet juridisch verplicht kan worden om zes kinderen uit Syrië te repatriëren. "Maar dat neemt niet weg dat we er alle belang bij hebben om dat wel te doen", zegt Heidi De Pauw van Child Focus in "Terzake". "De overheid heeft eind 2017 gezegd dat kinderen onder de tien jaar welkom zijn in ons land. Het gaat om in totaal ongeveer over 150 kinderen in het conflictgebied in Syrië."

België moet zes kinderen van twee Belgische IS-vrouwen niet repatriëren. Dat heeft de rechtbank in Brussel beslist. De moeders zitten met hun jonge kinderen vast in een vluchtelingenkamp in het noorden van Syrië.

"Het gaat niet alleen om deze zes kinderen, in totaal zijn er ongeveer honderdvijftig Belgische kinderen onder de tien jaar die vastzitten in Syrië of Irak. De families van die kinderen en kleinkinderen zijn radeloos en ik begrijp dat deze twee grootmoeders naar de rechter zijn gestapt. Toch is de uitspraak van vandaag niet einde verhaal voor de repatriëring van de kinderen", zegt Heidi De Pauw, de algemeen directeur van Child Focus.

Als we kinderen in conflictgebied laten, hebben we er geen controle over

Heidi De Pauw van Child Focus

Het is niet omdat het juridisch niet afdwingbaar is, dat de overheid niets kan ondernemen. "De regering heeft eind 2017 gezegd dat die Belgische kinderen onder de tien jaar in het conflictgebied welkom zijn in ons land. Dat is een morele verbintenis van de overheid. Dat betekent dat de overheid bezig is met een plan, samen met alle veiligheidsdiensten en hulporganisaties, om de kinderen terug te halen naar België. Maar het duurt heel lang", aldus De Pauw.

Child Focus heeft contact met verschillende ouders of grootouders van kinderen in Syrië en Irak. "Als we die kinderen in het conflictgebied laten, gaan we op termijn niet meer weten waar ze zijn. Ze zullen ingelijfd worden door extremistische organisaties of bepaalde milities. Daar hebben we geen controle over. Ze zullen opgroeien met een zeker wrok naar het Westen toe, want hun land heeft hen en hun familie in de steek gelaten. Als we die kinderen naar België terughalen, kunne we kind per kind bekijken en een plan opstellen voor traumabehandeling. Zo kunnen we er ook voor zorgen dat de kinderen geen gevaar voor de maatschappij vormen", besluit Heidi De Pauw.

Jessika Soors, de deradicaliseringsambtenaar van Vilvoorde, treedt De Pauw bij in "Terzake". "De bereidheid bij veel families is er om te gaan samenwerken met verschillende instanties na de terugkeer van kinderen uit het conflictgebied in Syrië. Ze stellen zich open. Ze zeggen, haal onze kleinkinderen terug en we zijn bereid om er alles aan te doen dat het met die kinderen goed komt. Dat momentum mogen we niet verliezen", aldus Soors.

Meest gelezen