Foto Kurt

Civiele Bescherming stuurt kat naar het defilé

Voor het eerst in jaren zal de Civiele Bescherming tijdens de nationale feestdag niet deelnemen aan het defilé in Brussel. Het personeel wil zo protesteren tegen de hervorming van de dienst.

Die hervorming bepaalt dat er tegen januari 2019 van de zes kazernes nog twee overblijven, die van Luik en Brasschaat. Alle andere kazernes, onder meer de meest centraal gelegen kazerne van Liedekerke, gaan dicht. De sluiting was al eerder aangekondigd, maar het ongenoegen bij het personeel blijft.

Geen feestdag voor civiele bescherming

"Het is voor de mensen van de Civiele Bescherming helemaal geen feestdag zaterdag", zegt Marc Saenen van het ACV aan Radio 2 Vlaams-Brabant. "Ze staan net voor de grote hervorming. Verschillende mensen verliezen hun job, wie overblijft moet nog een examen doen om dezelfde job te kunnen blijven doen. Bovendien zullen de overblijvers heel grote verplaatsingen moeten doen om op hun werk te geraken. Dit is geen goede hervorming."

Veiligheid gaat erop achteruit

Normaal gezien neemt de Civiele Bescherming deel aan het defilé waarbij ook heel wat materiaal getoond wordt. "Deze keer zal dat dus niet gebeuren en blijven de medewerkers in de kazerne. Het personeel vindt dat de dienstverlenging en de veiligheid erop achteruit gaan. Daarom wensen ze niet deel te nemen aan het defilé", aldus Marc Saenen.

Civiele bescherming in Liedekerke