Videospeler inladen...

Descheemaecker: "Meeuws wilde 10.000 euro van De Lijn om zaak te laten vallen"

De Antwerpse SP.A-voorzitter Tom Meeuws heeft een vergoeding van 10.000 euro van De Lijn gevraagd en was in ruil bereid de klacht te laten vallen die hij tegen De Lijn zou indienen. Dat zegt Marc Descheemaecker, de voorzitter van de raad van bestuur van De Lijn, in "Terzake". De Lijn is op zijn vraag niet ingegaan, en Descheemaecker bevestigt dat Meeuws via zijn advocaat "in de loop van deze vakantieperiode" inderdaad een klacht heeft ingediend. Meeuws zelf reageert verbaasd op de verklaringen van Descheemaecker.

In januari al kondigde Tom Meeuws aan dat hij een klacht zou indienen omdat de dading was geschonden waarin een geheimhoudingsclausule was opgenomen over de reden van zijn ontslag als regionaal directeur bij De Lijn in Antwerpen. Doordat informatie daarover was gelekt, viel het kartel "Samen" uit elkaar en moest Meeuws uiteindelijk vrede nemen met de tweede plaas op de Antwerpse SP.A-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Kortom: Meeus raakte politiek beschadigd. In maart nog liet hij weten dat de aanmaning en de dagvaarding tegen De Lijn klaar waren. "De enige stap  die ik zelf heb ervaren was een brief die hij begin april heeft gestuurd waarin hij aan De Lijn heeft aangeboden geen rechtszaak aan te spannen indien we hem een vergoeding van 10.000 euro zouden betalen", zegt Descheemaecker. Hij voegt er nog smalend aan toe dat Meeuws ook zijn bankrekeningnummer heeft meegegeven.

Descheemaecker zegt over bewijzen te beschikken. "Die brief bestaat uiteraard. We hebben daarop gereageerd en hem gezegd dat De Lijn helemaal niks verkeerd heeft gedaan. We hebben dit uiteraard afgewezen."

Er is ook nog nieuws heet van  de naald. "Nu hoor ik van de juridische dienst dat er in de loop van deze vakantieperiode een dossier werd geopend bij de rechtbank door zijn advocaat", aldus nog Descheemaecker. Die verwacht dat in september een eerste zitting over deze zaak wordt geagendeerd. 

Meeuws verbaasd

Tom Meeuws reageert verbaasd aan VRT NWS en geeft een beknopte chronologie van wat sinds begin dit jaar is gebeurd. "De Lijn schendt een dading, ik kondig een klacht aan omdat een overeenkomst is geschonden, in februari is er een brief van Descheemaeker met de vraag om onze advocaten te laten samenzitten, maar zij zijn in oorlogsmodus en De Lijn beslist om een klacht over een mogelijk misdrijf tegen mij in te dienen."

"Vervolgens gaan wij ook in oorlogsmodus en in april heb ik inderdaad een laatste maning aan De Lijn gestuurd met de vraag om mijn morele en materiële schade te vergoeden. Diezelfde schadevergoeding staat ook in het exploot aan het gerecht", aldus Meeuws, die nog benadrukt dat deze handelswijze normaal is in een gerechtelijke procedure.

Meest gelezen