AFP or licensors

Vredesakkoord Eritrea en Ethiopië herenigt families na 20 jaar

De eerste commerciële vlucht in twintig jaar van Ethiopië naar Eritrea is geland op de luchthaven van de Eritrese hoofdstad Asmara. Dat leverde emotionele taferelen op. Tien dagen geleden hebben beide landen een vredesakkoord getekend waarmee er een einde kwam aan 20 jaar oorlog. De Eritrese troepen in het grensgebied werden intussen teruggetrokken en er werd opnieuw een ambassadeur aangesteld in Eritrea.

"De vogel van vrede" zo werd de eerste commerciële vlucht van Ethiopië naar voormalig rivaal Eritrea genoemd. Op de luchthaven van Asmara werd het toestel begroet door dansers, uitgelaten mensen en vlaggen van beide landen.

Het vliegtuig had onder meer passagiers aan boord die hoopten op een hereniging met hun familie en dat leverde emotionele taferelen op. Familieleden die elkaar voor het eerst in twee decennia zagen, vielen elkaar in de armen. 

"Een onbeschrijflijk moment van een huilende moeder die vol tranen haar zoon omhelst, na vele jaren van scheiding. Ik ben gelukkig om bij deze eerste groep te zijn, bij het eerste Ethiopische passagiersvliegtuig dat landt in Asmara Airport na 20 jaar", schreef de Eritrese ambassadeur voor Kenia en Tanzania op Twitter. 

"Eritrese troepen uit grensgebied"

Eritrea heeft zijn troepen teruggetrokken uit de zwaar gemilitariseerde grens met Ethiopië als "verzoeningsgebaar", dat schreef het staatspersbureau van Eritrea op Facebook.  

"Het is absoluut noodzakelijk voor al diegenen die belang hechten aan de stabiliteit en de economische levensvatbaarheid van deze regio, op lange termijn. Om alles binnen hun mogelijkheden te doen om deze twee landen te helpen deze zinloze oorlog te boven te komen, die zoveel leed bij mensen heeft veroorzaakt", schreef het agentschap.

Ethiopië heeft intussen zijn eerste ambassadeur in twintig jaar aangesteld in Eritrea. Het staatspersbureau meldt dat het Redwan Hussien is geworden, de man was voorheen ambassadeur van Ethiopië in Ierland.  

AFP or licensors

Toenadering Ethiopië en Eritrea

De diplomatieke toenadering tussen beide landen is gestart toen de hervormingsgezinde premier van Ethiopië Abiy Ahmed in april aan de macht kwam. De premier beloofde zich neer te leggen bij de beslissing van een internationale arbitragecommissie over het omstreden gebied Badme en wou de volledige vredesovereenkomst accepteren.

Met de ondertekening van het vredesakkoord op 9 juli kwam er een einde aan de grensoorlog tussen beide landen die in 1998 was begonnen.  Een oorlog die aan tienduizenden mensen het leven heeft gekost. In 2000 werd er al een akkoord bereikt maar dat werd nooit helemaal uitgevoerd en beide landen bleven op gespannen voet leven. 

Meest gelezen