imago stock&people

Duitsland maant Facebook aan om berichten die de Holocaust ontkennen te verwijderen

Het Duitse ministerie van Justitie maant Facebook aan zich te houden aan de Duitse wetten over het ontkennen van de Holocaust. Die uitspraak kwam er nadat Mark Zuckerberg ophef had veroorzaakt door te zeggen dat Facebook zo'n berichten niet moet verwijderen.

"Ik ben een jood en er bestaat een groep mensen die de Holocaust ontkent. Dat vind ik zeer kwetsend, maar ik geloof niet dat ons platform zo’n berichten moet verwijderen." Met die quote in een interview met de technologieblog Recode maakte Facebook-oprichter Mark Zuckerberg ophef in Duitsland. De overheid en verschillende belangengroepen vinden dat Facebook niet genoeg doet om haatdragende uitspraken te stoppen.

Boetes tot 50 miljoen euro

"Er mag geen plaats zijn voor antisemitisme. Dat houdt zowel verbale en fysieke aanvallen op joden in als het ontkennen van de Holocaust", zegt Duits minister van Justitie Katarina Barley. Sociale mediasites die haatdragende berichten niet verwijderen, kunnen door een recente Duitse wet een boete tot 50 miljoen euro krijgen. Zo maakt de overheid duidelijk dat de Holocaust ontkennen een strafbaar feit is.

Voor het einde van de maand juli moeten alle sociale mediaplatformen laten weten hoe effectief ze haatdragende berichten verwijderen. Facebook gebruikt daarvoor automatische software en 7.500 personeelsleden.

Uit woorden volgen daden. Online antisemitisme is niet virtueel maar een echte bedreiging

Josef Schuster, hoofd van de Centrale Raad van Joden in Duitsland

Een studie van de Technische Universiteit in Berlijn toonde aan dat online antisemitisme een "zorgwekkend fenomeen" is in Duitsland. Uit een ruime steekproef van online berichten concludeerde de studie dat in tien jaar tijd het aandeel boodschappen met een antisemitische inhoud steeg van 7,5 tot 30 procent. Josef Schuster, hoofd van de Centrale Raad van Joden in Duitsland, maakt zich zorgen: "Uit woorden volgen daden. Online antisemitisme is niet virtueel maar een echte bedreiging."

Een evaluatie van de Europese Commissie eerder dit jaar gaf aan dat sociaalnetwerksites, zoals Facebook en Twitter, 70 procent van de illegale haatberichten die worden gemeld ook daadwerkelijk verwijderen. Wel vraagt het de platformen om meer feedback te geven aan zij die haatboodschappen melden. 

Meest gelezen