Videospeler inladen...

Gazon sproeien, mag in Oost- en West-Vlaanderen alleen nog tussen 20 en 8 uur

De provincies Oost- en West-Vlaanderen hebben een aantal maatregelen genomen tegen de aanhoudende droogte. Water oppompen uit onbevaarbare waterwegen is vanaf vrijdag verboden. De maatregel geldt voor onbepaalde duur. De andere provincies nemen voorlopig nog geen maatregelen.

Het is al maanden kurkdroog in de provincies West- en Oost-Vlaanderen en het watertekort wordt stilaan nijpend. Er geldt al wekenlang code geel en er werd al opgeroepen om zuinig om te gaan met water. Nu hebben de gourverneurs beslist om het oppompen van water te beperken.

Alleen op de bevaarbare waterwegen, met name de IJzer en de Leie, mag het nog. Gazons en sportvelden sproeien, mag alleen vanaf 's avonds en 's nachts, van 20 tot 8 uur.

Overdag sproeien, heeft geen zin

Gouverneur Decaluwé

"Overdag sproeien, heeft toch geen zin. Alles verdampt meteen", aldus gouverneur Carl Decaluwé van West-Vlaanderen. Hij dringt er ook op aan om spaarzaam te zijn met drinkwater, want ook daar slinkt de voorraad.

"De maatregelen zijn onbeperkt in de tijd en zullen zeker aanhouden tot de situatie verbetert", aldus de gouverneur. "Mocht het nodig zijn, kunnen we nog extra maatregelen nemen. We houden de situatie constant in het oog".

Andere provincies

In de andere provincies lijkt de situatie minder nijpend te zijn. Ook in Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg geldt code geel, een waarschuwingsfase, maar een verbod op het oppompen van water komt er (nog) niet.

In Antwerpen vernemen we dat er nog voldoende drinkwater voorradig is. Die provincie krijgt onder meer water geleverd uit Limburg, waar er ook nog geen probleem is. In Vlaams-Brabant roept men zoals in andere provincies wel op om zuinig te zijn met water.

Meest gelezen