Videospeler inladen...

Gevaar voor vallende takken door droogte

Door de droogte worden sommige bomen kwetsbaar, waardoor er gevaar is voor vallende takken. Leefmilieu Brussel raadt de bevolking aan om zeer voorzichtig te zijn in de parken, onder de kruin van de bomen, maar ook in het bos.

De lange periode van droogte heeft ook gevolgen voor de bomen, die zich op hun manier wapenen tegen de gevolgen van de hitte. Zowel in de parken als in de bossen worden tal van vallende, perfect gezonde takken vastgesteld. Het fenomeen is in het bijzonder zichtbaar bij bomenrijen waar de takken regelmatig op de weg vallen. Ook de schors van de platanen, met inbegrip van de stam en hoge takken, laat massaal los.

Summer drop

Het fenomeen heet 'summer drop' en komt jaarlijks wel voor, maar dit jaar is het door de droogte heel extreem. Boomverzorger Bruno Lambrechts: "Vergelijk de takken van een boom met een hele hoop rietjes. Een ganse bundel rietjes zit vol met water en dat zorgt ervoor dat je tak sterk is, dat die niet kan buigen. Door de droogte en het tekort aan water merken we dat er minder druk is in de rietjes, de takken dus. Daardoor buigen ze makkelijker en kunnen ze breken."

Boomsoorten

Sommige boomsoorten zijn gevoeliger voor de 'summer drop' zegt boomverzorger Bruno: "Zwaardere houtsoorten, zoals beuk, plataan en in minder mate eik, hebben er meer last van dan bijvoorbeeld wilg of populier."

Er valt weinig te doen aan het fenomeen, enkel regen kan helpen. "Laten we allemaal hopen dat er veel water valt", zegt Bruno.  

Meest gelezen