Video player inladen ...

Groen evalueert regering: "Veel verliezers na vier jaar"

Volgens oppositiepartij Groen zijn er veel verliezers na vier jaar regering-Michel. Dat moet blijken uit een becijferde analyse door de groenen. Vooral de zwakkere, en het milieu zijn de verliezers, klinkt het.

Onder de huidige federale regering is het aantal werklozen dan wel sterk gedaald. Maar het aantal zieken, leefloners en mensen die naar de voedselbank moeten is even sterk gestegen, stelt Groen.  Dat de regering nu overweegt om de werkloosheidsuitkeringen sneller te laten dalen, zou volgens de oppositiepartij een slechte zaak zijn. "De zwakkeren zijn nu al de verliezers", zegt Groen-kopstuk Kristof Calvo.

Ook het klimaat en de luchtkwaliteit zijn verliezers, aldus Groen. "Qua fijn stof zijn we in de Europese Unie de slechtste leerling van de klas. En de files zijn langer dan ooit tevoren door het stijgende aantal salariswagens en een slabakkende stiptheid bij het openbaar vervoer."

Groen roept de regering op om in haar laatste maanden het roer om te gooien. "Deze regering heeft nog 1 jaar: niet om campagne te voeren, maar om werk te maken van eerlijke fiscaliteit, een echt klimaatbeleid, en het optrekken van de uitkeringen tot aan de armoedegrens", zegt Calvo.