Homans: "Eerst blauwe zak uitbreiden, over statiegeld kunnen we misschien over een aantal jaren praten"

Vlaams viceminister-president Liesbeth Homans (N-VA) wil dat het afvalplan morgen zeker besproken wordt tijdens de laatste ministerraad voor de zomer. Statiegeld is voor haar partij in dat kader op dit moment geen optie. "Laat ons eerst de blauwe zak uitbreiden", stelt Homans voor.

De N-VA wil dat er meer dan louter blikjes en petflessen in de blauwe PMD-zak gestoken kan worden. Met dat voorstel in het kader van het afvalplan wil de N-VA morgen naar de "superministerraad" trekken, laat Homans verstaan in "De ochtend" op Radio1.

Nochtans heeft bevoegd minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) het afvalplan niet op de agenda gezet van de ministerraad morgen. Haar partij wil in het kader van dat plan namelijk statiegeld op plastic flessen invoeren, maar coalitiepartners Open VLD en N-VA zijn een koele minnaar van die maatregel.

"Het afvalplan is veel breder dan het statiegeld. En ik vind dat dat morgen mee moet besproken worden",  stelt N-VA-minister Homans. En de N-VA kan volgens Homans een voorstel op tafel leggen. "In Vlaanderen zijn we al de kampioen van sorteren, onder meer dankzij de blauwe zak. Laat die eerst uitgebreid worden."

Van statiegeld echter wil Homans op dit moment niet weten. "Misschien dat we na verloop van tijd, na een aantal jaren, kunnen praten over statiegeld. Maar niet onmiddellijk want statiegeld is niet de oplossing."

Meest gelezen