Videospeler inladen...

Peeters onder vuur over werkloosheidsuitkeringen: "CD&V is onderaannemer van asociale N-VA-voorstellen"

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft tijdens het vragenuurtje in de Kamer lastige vragen gekregen over eventuele plannen voor het invoeren van een degressieve werkloosheidsuitkering. Hij noemde de bezorgheid hierover "voorbarig en zelfs ongegrond", maar zijn antwoorden konden de oppositie allerminst overtuigen.

Peeters kreeg verschillende vragen van de oppositie waarin die haar ongerustheid toonde over de plannen rond de arbeidsdeal. "Ik lees in de pers dat dit wordt verdedigd door te zeggen dat we moeten prikkelen met de uitkeringen", zegt fractieleider Meyrame Kitir (SP.A). "Als we prikkelen met de uitkeringen gaan we mensen aan het werk krijgen. (...) Denkt u nu echt dat je dit oplost door aan de werkloosheid te zitten?" Volgens Kitir moet je integendeel investeren in mensen en hen de juiste opleiding geven.

We zullen mensen die werkloos zijn niet in de armoede storten

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V)

"Ik begrijp de bezorgdheid van sommigen, maar die bezorgdheid is voorbarig en zelfs ongegrond", aldus minister Peeters. Hij wijst erop dat het hem erom te doen is de knelpuntvacatures ingevuld te krijgen en het arbeidspotentieel te verzilveren en zegt dat ook de sociale partners zich bereid hebben verklaard zich over een aanpassing van het werkloosheidssysteem te buigen. "We zullen mensen die werkloos zijn niet in de armoede storten", geeft de minister nog mee.

Toch heeft hij het over "een meer efficiënte degressiviteit". Nog geen concreet plan met andere woorden, maar het is duidelijk in welke richting de neuzen staan bij de meerderheid. Dat mag ook blijken uit het applaus dat Peeters oogste op de banken van de meerderheid. 

Videospeler inladen...

"Als het uw bedoeling was applaus te oogsten op de banken van de N-VA en Open VLD, bent u geslaagd", sneerde fractieleider Kristof Calvo (Groen), die zich stoort aan de laconieke toon van het antwoord van Peeters. "Blijkbaar heeft de CD&V al beslist - dat voel je heel duidelijk in het antwoord van Kris Peeters - om mee te gaan in de plannen van Open  VLD en N-VA." Conclusie volgens Calvo? "CD&V is de onderaannemer geworden van asociale N-VA-voorstellen." 

Open VLD en N-VA zijn in elk geval wel tevreden met de antwoorden van de minister. "De minister heeft dat goed uitgelegd", aldus Egbert Lachaert (Open VLD). "De degressiviteit wordt op dit ogenblik bestudeerd en daarover moet men nu nog niet panikeren." Volgens de N-VA zit Peeters "behoorlijk juist" met zijn analyse van de arbeidsmarkt. "Ik zie vandaag veel collega's zenuwachtig worden omdat u de RVA een onderzoek bevolen hebt", vindt Wouter Raskin. "Ik denk dat we daarna nog tijd hebben om de evaluatie te maken. Wat er gaat uitkomen, is vandaag niet duidelijk."

 

Meest gelezen