Videospeler inladen...

Ontslag dreigt voor veiligheidsmedewerker Macron na hardhandig optreden tijdens demonstratie

In Frankrijk is Alexandre Benalla, medewerker bij het veiligheidsteam van president Emmanuel Macron, opgepakt. De voorbije dagen was er heel wat ophef ontstaan rond een opgedoken video waarop Benalla een vreedzame betoger hardhandig aanpakte. Hij droeg een helm en armband van de politie, terwijl hij géén agent is. Ontslag dreigt nu voor de man.

De beelden liegen er niet om: Een man zonder uniform, maar met politiehelm werkt een betoger hardhandig tegen de grond en deelt hem enkele rake klappen uit. Nadien wandelt hij snel weg. De beelden dateren al van de betoging op 1 mei in de Franse hoofdstad Parijs. 

Maar de laatste dagen veroorzaken ze veel ophef, nadat de Franse krant Le Monde de bewuste man kon identificeren als Alexandre Benalla, lid van het veiligheidsteam van de Franse president Emmanuel Macron. En dat was die dag verre van zijn taak: op de betoging was Benalla aanwezig als waarnemer. Zijn identiteit werd ook bevestigd door de kabinetschef. "Daags na de betoging werd ik er door een medewerker van op de hoogte gebracht dat meneer Benalla herkend was op het terrein terwijl hij deelnam aan een operatie van de ordediensten." 

Bekijk hieronder de beelden. Alexandre Benalla is de man met de politiehelm en grijze kap.

Meteen eiste de president sancties tegen Benalla. De man werd (tijdelijk) geschorst. Maar nu het verhaal zoveel verontwaardiging veroorzaakt, dreigt het toch te escaleren. Benalla is intussen opgepakt. En zijn ontslag dreigt. Verschillende politici hebben dat intussen ook geëist. 

Dinsdag zal minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb in de senaat ondervraagd worden over de kwestie. 

Wie is Alexandre Benalla, de vertrouweling van Macron die nu in opspraak komt?

Zijn naam komt niet voor in het officiële organogram van het Elysée (Dat hoeft ook niet voor werknemers die belast zijn met een taak voor het presidentschap) en buiten veiligheidsmedewerkers van de verschillende ministers, journalisten en het team van het Elysée kende weinigen zijn gezicht. Tot nu dan, want de afgelopen dagen kwam Alexandre Benalla, volop in het nieuws. Wat weten we over de vertrouweling van de president die momenteel in het oog van de storm staat? 

Zijn eerste stappen in de politieke wereld dateren van 2011. Eric Plumer, voormalig verantwoordelijke van het veiligheidsteam van de PS, rekruteerde hem een jaar eerder. Volgens hem was er weinig aan te merken op Benalla: "Hij was de goede persoon, had veel capaciteiten", vertelt Plumer aan. Zijn eerste opdracht? De bescherming van PS-kopstuk Martine Aubry. Die laatste houdt geen specifieke herinneringen over aan de man, alleen dat hij "zeer jong en eerder discreet" was. 

In 2012 wordt hij chauffeur van Arnaud Montebourg, op dat moment minister van de Industriële Vernieuwing in de regering-Ayrault. Maar zijn carrière daar is van korte duur, want amper een week later scheiden hun wegen. "Na een grove fout", vertelt Montebourg aan Le Monde, "Hij had een auto-ongeluk veroorzaakt in mijn aanwezigheid en wilde vluchten."

Tijdens de verkiezingscampagne wordt hij opnieuw opgevist: door Emmanuel Macron deze keer. Hij is verantwoordelijk voor zijn veiligheid. Later wordt hij assistent van Macrons kabinetschef. Hij wordt ook vaak gefotografeerd in het bijzijn van de president.

Maar er duiken hier en daar ook kritische stemmen op uit de entourage van Macron. In Le Monde schetsen sommige insiders het beeld van een "cowboy". Dat zou blijken uit de "MacronLeaks", de mails en documenten die in de zomer van 2017 gelekt werden. Zo bestelde Benalla onder meer twee wapens met rubberen kogels en schilden voor zijn team. En voor een grote campagnemeeting van Macron wilde hij een luik aan het podium laten installeren waaronder Macron kon verdwijnen als er een aanslag zou zijn. Ook zijn voorliefde voor demonstraties gingen niet ongemerkt voorbij. Getuigen herinnerden zich een meeting in Caen op 4 maart 2017, waarbij Benalla een fotograaf hardhandig verwijderde omdat die te dicht bij de oude minister van Economie kwam. Niet het eerste incident dus, maar de vraag is of het nu exit-Benalla is.   

Meest gelezen