Kurt Desplenter

N-VA: "Volledige afschaffing van provincies moet in 2019 echt in regeerakkoord komen"

De N-VA legt opnieuw de volledige afschaffing van de provincies op tafel. Als het van de Vlaams-nationalisten afhangt, moet de afschaffing in het regeerakkoord van de nieuwe Vlaamse regering worden opgenomen na de verkiezingen van 2019.

De bevoegdheden van de provincies zijn sinds begin dit jaar al behoorlijk afgezwakt. Regeringspartij N-VA was en is nochtans voorstander van een volledige afschaffing. "Maar de uitvoering van een regeerakkoord is niet de uitvoering van je partijprogramma. Dit was een politiek compromis. Een van de drie regeringspartijen (CD&V, nvdr.) was absoluut tegenstander van de afschaffing", zegt N-VA-viceminister-president Liesbeth Homans in "De ochtend" op Radio 1.

Als de N-VA na de verkiezingen van 2019 opnieuw zal mogen aanschuiven aan de onderhandelingstafel, zal de partij de afschaffing van de provincies opnieuw op tafel leggen.  En kennelijk zal dat uitdrukkelijker gebeuren dan de vorig keer. "Volgende keer bij de onderhandelingen in 2019 zal de volledige afschaffing van de provincies echt wel in het regeerakkoord moeten komen als de N-VA erbij is", stelt Homans.

Meest gelezen