Nieuw Belgisch onderzoek in de ruimte

In het Internationaal Ruimtestation ISS is vandaag een container geplaatst voor twee nieuwe experimenten. Ons land zal die mee helpen voorbereiden en uitvoeren samen met wetenschappelijke teams. Eén van de experimenten, FOAM-C, is Belgisch en bestudeert hoe schuim zich gedraagt in de ruimte.

De Duitse astronaut Alexander Gerst plaatste vanmorgen nieuwe apparatuur in de Europese Columbus-module van het Internationaal Ruimtestation ISS. De apparatuur is zo groot als een opbergdoos en bevat een carrousel van buisjes, die kunnen gevuld worden met vloeistoffen, schuim of vaste korreltjes om hun fundamentele eigenschappen te onderzoeken.

Het Belgian User Support and Operations Centre (BUSOC) in Ukkel is verantwoordelijk voor het laboratorium waarin de nieuwe apparatuur geplaatst wordt, het Fluid Science Laboratory.  BUSOC  zal ook de wetenschappers ondersteunen bij de voorbereiding en de uitvoering van experimenten in het ruimtestation.  De universiteit van Luik werkt mee aan één van de twee experimenten. Het onderwerp is minder luchtig dan het lijkt, namelijk schuim.

Bubbels in de ruimte

De wetenschappers  willen met het FOAM-C experiment nagaan hoe schuim reageert in gewichtloze toestand. Op aarde verwatert schuim vrij snel door het effect van de zwaartekracht. Denk maar aan het schuim op bier of in shampoo's.
Professor Nicolas Vandewalle van de universiteit van Luik zal de meetresultaten van twintig schuimstalen analyseren: “Met die kennis hopen we tot praktische toepassingen te komen in de ruimte. Kun je een brand blussen met schuim in een ruimtestation? Of hoe maak je een chocolademousse in de ruimte? Maar belangrijker is om te weten hoe we nieuwe materialen kunnen maken in een omgeving zonder zwaartekracht”.

Kunnen we chocolademousse maken in de ruimte? Hoe kunnen we nieuwe materialen maken in de ruimte? Daar gaat dit onderzoek over

Nicolas Vandewalle, universiteit van Luik

Het onderzoek naar schuim start in november. Eerst zal een andere onderzoeksgroep de apparatuur gebruiken om het gedrag van korrels in de ruimte te bestuderen.

Meest gelezen