AFP or licensors

Nieuwe Britse minister Raab wil intensere onderhandelingen over brexit

De Britse regering wil de onderhandelingen met de Europese Unie over haar vertrek intensifiëren. Dat heeft de nieuwe brexit-minister Dominic Raab gezegd bij aanvang van een eerste onderhoud met de Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier in Brussel.

"Zoals Michel zei: de klok tikt verder. Ik kijk ernaar uit om de onderhandelingen te intensifiëren en ervoor te zorgen dat we ons in de best mogelijke situatie bevinden om het best mogelijke akkoord te bereiken", zo verklaarde Raab. Dominic Raab werd vorige week benoemd als opvolger van David Davis, die opstapte uit onvrede met de keuze van premier Theresa May voor een zachtere brexit.

Barnier wees erop dat er binnen dertien weken een terugtrekkingsakkoord op tafel moet liggen waarin de voorwaarden van de boedelscheiding worden vastgelegd, met onder meer een werkbare oplossing voor de Ierse grenskwestie.

"Dat is een zaak van grote urgentie", aldus Barnier. Daarnaast moeten beide partijen het ook eens raken over een politieke verklaring waarin de krijtlijnen van de toekomstige relaties worden geschetst. De Fransman wil een ambitieus vrijhandelsakkoord en een nauwe veiligheidssamenwerking. "Dat is belangrijker dan ooit, gezien de geopolitieke context."

De Britse regering publiceerde onlangs een witboek met haar visie op de toekomstige relaties. De publicatie vormde de aanleiding voor het ontslag van Davis en minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson. Beide harde brexiteers betoogden dat hun land te afhankelijk van de Europese Unie zou blijven.

Het witboek stoot echter ook in Europa op scepsis, onder meer omdat de Britten het vrije verkeer van goederen willen behouden, maar niet voor diensten. Morgen zal Barnier de stand van de onderhandelingen toelichten op een bijeenkomst met de bevoegde ministers van de 27 lidstaten.

Eerder vandaag deed de Europese Commissie een oproep aan bedrijven, particulieren en overheden om zich intenser voor te bereiden op de brexit. De Commissie mikt op een akkoord met de Britse regering, maar houdt ook rekening met een "cliff edge"-scenario waarbij er geen akkoord wordt bereikt). Dan vervalt de overgangsperiode en zal de Europese wetgeving binnen acht en een halve maand al niet meer van toepassing zijn over het Kanaal. Zo'n "ongeordende" brexit zou tot chaotische taferelen kunnen leiden. 

Meest gelezen