imago/Sabine Gudath

Salvini dient klacht in tegen "Gomorra"-auteur Roberto Saviano

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini, de leider van de extreemrechtse partij Lega, dient een klacht wegens laster in tegen Roberto Saviano. De auteur van het boek "Gomorra", waarin hij een boekje opendoet over de maffia, is een fel criticaster van de politicus.

De spanning tussen beiden nam al een tijdje toe. Het dieptepunt werd bereikt toen de nieuwe minister ermee dreigde om de politiebescherming op te heffen voor de schrijver. Saviano ontving doodsbedreigingen van de Camorra-clan, de Napolitaanse maffia, na de publicatie van "Gomorra" in 2006, een boek dat als basis diende voor een film en tv-serie.

"Ik diende klacht in tegen Saviano, zoals beloofd. Ik aanvaard alle kritiek, maar niemand mag over mij zeggen dat ik de maffia help, een rotzooi die ik met alle kracht bestrijd, of dat ik blij ben met de dood van een kind. Teveel is teveel, kusjes", schreef Salvini op sociale media. "Robertino, de goede tijden zijn voorbij", zei Luca Morisi, die instaat voor de online communicatie van Salvini.

"De minister van Mala Vita (het leven van misdaad, een van de bijnamen van de maffia, nvdr) besliste klacht in te dienen (...). Ik zal mij niet inhouden tegen een macht die bang is voor kritiek. In de rechtbank zal Salvini gevraagd worden om de waarheid te vertellen, een nieuwigheid voor hem", reageerde Saviano.

Bij de Italiaanse oppositie blijft het stil sinds het aantreden van de populistische regering in juni. Daar zijn meerdere verklaringen voor: de centrumlinkse Democratische Partij wordt verscheurd door interne twisten, traditioneel rechts sloot een verbond met de Lega van Salvini, en links leed een verkiezingsnederlaag. Saviano daarentegen ontpopte zich tot een van de meest virulente critici van de extreemrechtse binnenlandminister.

In de media trekt de schrijver van leer tegen het harde migratiebeleid van Salvini. Saviano verwijt hem ook dat de Lega weinig moeite doet om zijn gerechtelijke schulden af te lossen, of om afstand te doen van dubieuze geldschieters in het zuiden.

Maar de tweet die het potje van Salvini deed overkoken, dateert van dinsdag, nadat een dode vrouw en een kind in de zee zijn aangetroffen. "Welk plezier haalt u uit de dood van onschuldige kinderen op zee? Matteo Salvini, minister van Mala Vita, de haat die u heeft gezaaid, zal zich tegen u keren", schreef Saviano onder een licht geblurde foto van de lichamen.

Meest gelezen