Videospeler inladen...

Trump wil nieuwe ontmoeting met Poetin en moet opnieuw terugkrabbelen: geen ondervraging VS-burgers door Rusland

De Amerikaanse president Donald Trump wil zijn Russische evenknie Vladimir Poetin uitnodigen voor een nieuwe ontmoeting in de herfst, de gesprekken met Moskou daarover zijn al gestart. Trump moet trouwens opnieuw terugkomen op een van de uitspraken die hij na zijn ontmoeting met Poetin in Helsinki heeft gedaan. Zijn woordvoerster Sarah Sanders benadrukt dat er geen sprake van kan zijn dat een Amerikaanse burger en een ex-diplomaat door Rusland ondervraagd worden. 

De Amerikaanse president Donald Trump zal zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin uitnodigen voor een bezoek in Washington dit najaar. Dat heeft de Sarah Sanders, de woordvoerster van het Witte Huis, meegedeeld op Twitter.

Volgens Sanders heeft Trump zijn veiligheidsadviseur John Bolton gevraagd om werk te maken van die uitnodiging. De gesprekken over het komende bezoek zijn al volop bezig, zegt ze nog.

Volgens het Russische persbureau Interfax is Rusland alvast bereid te praten over een nieuwe topontmoeting. Wel moeten eerst de resultaten van de ontmoeting die begin deze week plaatsvond in Helsinki worden uitgeklaard en uitgevoerd, stelde de Russische ambassadeur in de VS Analtoli Antonov.

"Dat wordt bijzonder"

Trump heeft de voorbije dagen nochtans heel wat kritiek gekregen op de meest recente ontmoeting met Poetin. De Amerikaanse president wijst die kritiek echter van de hand. "De top met Rusland was een groot succes", zegt hij op Twitter. "Ik kijk uit naar onze tweede ontmoeting, zodat we kunnen beginnen met het omzetten van enkel van de vele zaken die we besproken hebben."

De Amerikaanse inlichtingentopman Dan Coats kreeg het nieuws van de nieuwe uitnodiging te horen tijdens een interview op een veiligheidsconferentie. Hij reageerde bijzonder verbaasd en ongemakkelijk. "Oké... Dat wordt bijzonder."

Trump moet opnieuw terugkrabbelen

Bij zowel Democraten als Republikeinen was verontwaardiging ontstaan over een voorstel dat Poetin maandag tijdens de top in Helsinki zou hebben gedaan. Volgens dat voorstel zou Robert Mueller, de speciale aanklager die Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen onderzoekt, de mogelijkheid krijgen om de twaalf Russische inlichtingenofficieren te ondervragen die aangeklaagd zijn voor het hacken van computers van de Amerikaanse Democratische partij.

In ruil daarvoor zouden de Russische diensten de vroegere Amerikaanse ambassadeur in Rusland, Michael McFaul, en de Amerikaanse zakenman Bill Browder mogen verhoren. Beide Amerikanen staan erom bekend erg kritisch te staan tegenover het Kremlin. Browder had in 2012 ook met succes gelobbyd voor sancties tegen Rusland.

Trump had maandag tijdens de persconferentie nog gesproken over een "ongelooflijk voorstel". Maar als gevolg van het protest trekt Trump zijn staart nu in. Zijn woordvoerster stelt nu dat de Amerikaanse president het "niet eens" is met het voorstel.

De Senaat had donderdag nog met 98 stemmen tegen 0 een niet-bindende resolutie goedgekeurd, waarin er verzet werd aangetekend tegen de ondervraging van de Amerikaanse burgers door Rusland.

Gewezen ambassadeur McFaul had woensdag nog laten weten ontgoocheld te zijn omdat het Witte Huis weigert hem te verdedigen. Donderdag bedankte hij de Republikeinse en Democratische senatoren voor hun steun.

Meest gelezen