CHRISTOF STACHE

Amerikaanse heffingen op auto's kunnen Duitsland 6 miljard kosten

De president van de Duitse Kamer van Koophandel Eric Schweitzer zegt dat de heffingen die Trump wil invoeren op Duitse wagens, de Duitse economie zes miljard kan kosten. "Maar dat zou illegaal zijn onder het internationale recht", meldt de man aan ZDF.

De Amerikaanse president Trump voelt zich verongelijkt in de handel met Europa en wil heffingen invoeren op Duitse wagens die geïmporteerd worden naar de Verenigde Staten. De president van de Duitse Kamer van Koophandel Eric Schweitzer zegt dat wanneer Trump zou doen wat hij beweert, namelijk een heffing van tussen de 20 en 25 procent op Duitse wagens, zou dat de Duitse economie zes miljard kosten. 

Schweitzer: "Ook de VS zou hard getroffen worden"

In een interview met de Duitse zender ZDF vertelt Schweitzer dat een heffing op autotarieven, zoals Trump het ziet, illegaal zou zijn onder het internationale recht. "Het zou niet enkel jobs en investeringen in Europa en de wereld verminderen, maar ook arbeiders en inversteringen in de Verenigde Staten zouden hard getroffen worden."

Ook de Alliantie van Autoproducenten, een handelsgroep die onder andere de belangen van General Motors, Volkswagen en Toyota verdedigt, waarschuwt voor de heffingen. Zij berusten zich op een studie die aantoont dat de nieuwe heffingen de Amerikaanse autoverkoop met twee miljoen voertuigen zouden doen krimpen. 

Een gevaar voor de welvaart van vele in deze wereld

Angela Merkel

Duits bondskanselier Angela Merkel gaf eveneens haar mening over de dreigingen van de Amerikaanse president. Die zouden volgens haar geïnspireerd zijn door Trumps jaloezie voor de economische macht van Duitsland. Trump zou enkel de handel in goederen in beraad nemen. Wanneer hij de handel in diensten en de terugzending van winsten zou meetellen, zouden de cijfers in het voordeel zijn van de Verenigde Staten.

"We zien de mogelijke heffingen zowel als een inbraak op de handelsregels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), als een gevaar voor de welvaart van velen in deze wereld", besloot Merkel.  

Meest gelezen