AZ Sint-Lucas Gent heeft op één na "coolste" parkeergebouw van de wereld

In een online verkiezing, "World's Coolest Car Park Competition" is het parkeergebouw van AZ Sint-Lucas in Gent op een zeer knappe tweede plaats geëindigd. Een indrukwekkende parking in een echte grot in Napels is de winnaar.

Zowat twintig procent van de stemmen heeft AZ Sint-Lucas gehaald in de online poll. Goed voor een tweede plaats dus. Het parelwitte parkeergebouw is een ontwerp van het Gentse architectenbureau Abscis. Sinds 2014 is de garage in gebruik genomen, als gevolg van een toen ingrijpende algemene verbouwing van het ziekenhuis.

"We vonden het belangrijk dat een parkeergebouw niet alleen vlot toegankelijk en gebruiksvriendelijk is, maar ook een mooi staaltje van architectuur. Het design geeft een gevoel van licht en transparantie, de beplanting zorgt voor een aangename groene toets", zeggen AZ Sint-Lucas en architectenbureau Abscis. "En ja, we zijn zéér tevreden met die tweede plaats. Zeker. Dat doet deugd."

Winnaar van de online verkiezing is de Quick Parking Morelli uit Napels. In een grot te vinden zowaar, in het historische centrum. De grot verbindt twee stadsdelen en herbergt een parkeergarage met zeven niveaus die zich rond een liftkoker wikkelen (zie hieronder).

 

Een blik op andere genomineerden

Victoria Gate Multi Storey in Leeds (Engeland): een parkeergarage in en aan een peperduur winkelcentrum in de Noord-Engelse stad.

Cliniques universitaires Saint-Luc in Sint-Stevens-Woluwe: een tweede Belgische genomineerde dus in het lijstje, de parkeergarage van het academische ziekenhuis dat is verbonden aan de UCL, de universiteit in Louvain-la-Neuve. Het doet denken aan een barbecuerooster. Of het verluchtingsrooster van een auto.  Of de muil van een walvis, zo je wil.

Garagenatelier in Herdern (Zwitserland): te vinden in een Alpenstadje, in het noorden van het land. Aleen maar plaats voor acht auto's, behoorlijk exclusief dus, de garages zijn ingebed in een bergwand, het zorgt voor een unieke combinatie van geometrie en natuur.  

2KM3 in Saint-Gervais (Frankrijk): vlakbij de Mont Blanc, een ondergrondse parking die ruimte biedt (letterlijk én figuurlijk) voor hedendaagse kunst. De naam is een afkorting van de 2000 kubieke meter die is voorzien voor de artiesten. 

Sinking Ship Multi Storey in Seattle (VS): een parkeergarage die haar naam niet gestolen heeft want vanuit de juiste positie bekeken zie je een zinkend schip. De garage is een restant van een hertekening van de stadswijk in de jaren '60. 

RAI Convention Centre  in Amsterdam (Nederland): twee spiralen van 30 meter hoog, goed voor 1.000 auto's én ook ruimte voor exposities en samenkomsten. Blauwe LED's zorgen 's avonds voor een bijzonder spectaculair zicht.  

Al Jahra Court Automatic Parking (Koeweit): deze parking staat in het Guinness Book of Records als de "grootste geautomatiseerde parking". De parking neemt maar 1/3 van de klassieke parkeerruimte in door het uitgekiend stapelsysteem  voor de auto's. 

Meest gelezen