Nicolas Maeterlinck

Bracke: "Behandelt de regering het parlement te veel als voetmat? Ja, maar vroeger was het erger"

Volgens Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) is de rol van het parlement voor een stuk aan het wegdeemsteren. "Maar zelfs mensen in de oppositie die de stiel goed kennen, kunnen in het parlement heel wat bereiken."

Het parlementaire jaar zit er bijna op. In "De ochtend" op Radio 1 blikt Kamervoorzitter Bracke tevreden terug. "We hebben behoorlijk wat wetten aangenomen die het aanschijn van onze samenleving grondig hebben beïnvloed." Concreet denkt Bracke aan de pensioenhervormingen of de vennootschapsbelasting. "Men heeft wel nagelaten om het verkocht te krijgen", klinkt toch een kritische noot van de N-VA'er.

De kracht en het belang van het parlement bij de totstandkoming van de wetgeving staan wel al een hele tijd ter discussie. Waarnemers zien de rol van de parlementsleden steeds verder wegdeemsteren. Siegfried Bracke is het daar deels mee eens. "Een regering moet niet doen alsof ze de meerderheid gewoon moet aansturen om op het gepaste knopje te drukken. Behandelt de regering het parlement een beetje te veel als een voetmat? Dat is zo, maar het was vroeger nog veel meer."

Desalniettemin kan het parlement wel degelijk invloed hebben, stelt voorzitter Bracke.  "Er gebeurt veel in beslotenheid van vergaderingen en in heel veel informele ontmoetingen. Een goed parlementslid is iemand die uitgerekend dat weet te combineren."

"Voel me niet goed voel in systeem waarbij staat en Kerk worden vermengd

Aan het parlementaire jaar komt een einde met de nationale feestdag, morgen 21 juli. Die nationale feestdag wordt traditioneel gevierd met het Te Deum in de Sint-Michiels-en-Sint Goedelekathedraal. Een plechtigheid waar Kamervoorzitter Bracke niet present zal tekenen, uit principe. "Ik voel me niet goed in een systeem waarbij staat en Kerk worden vermengd."

Als lid van een Vlaams-nationale en republikeinse partij is Bracke ook geen voorstander van de monarchie. "Dat is iets uit de middeleeuwen. Maar op dit moment is er geen meerderheid binnen de bevolking en over partijen heen om dat systeem af te schaffen.  Uit alle onderzoek blijkt dat de figuur van de koning niet omstreden is. Wie het staatshoofd is, is op dit moment geen politieke prioriteit."

"Het is dom om te staan zwaaien met breekpunten"

Het communautaire is wél nog een politieke prioriteit voor de N-VA, maakt Bracke duidelijk. "In de zin dat dat te maken heeft met efficiënt en goed bestuur. Staatshervorming is voor ons nog zeker nog een punt." Maar een openlijk breekpunt bij een mogelijke regeringsvorming in 2019 wordt dat niet, laat Siegfried Bracke begrijpen.

"Het is dom om naar verkiezingen en onderhandelingen te gaan en te staan zwaaien met breekpunten. Maar het is een evidentie dat wie met ons aan tafel zit weet dat wij dat willen. En dan wordt er gekeken met hoeveel je bent om dat punt te realiseren."

Herbeluister hieronder het gesprek met Siegfried Bracke in "De ochtend": 

Meest gelezen