Enkele tientallen reizigers gestrand op de luchthaven, vliegverkeer verloopt weer normaal

Brussels Airport verwacht dat alle vluchten vandaag weer normaal kunnen vertrekken. Door een technisch probleem was er gisteren grote hinder bij luchtverkeersleider Belgocontrol, waardoor een 20-tal vluchten werd geschrapt. Enkele tientallen reizigers hebben de nacht op de luchthaven moeten doorbrengen. 

De technische problemen sleepten gisteren zo'n anderhalf uur aan, waardoor het luchtverkeer een tijdlang werd onderbroken. Toen het euvel was hersteld, liet de gevolgen zich wel nog voelen: zo'n 20 vluchten werden geschrapt, veel andere vertrokken met vertraging, nog andere werden afgeleid naar andere luchthavens net over de grens, waaronder Rijsel en Eindhoven.

Aan de gestrande reizigers werd een hotelkamer beloofd, maar enkele tientallen onder hen moesten toch de nacht doorbrengen op de luchthaven zelf, op de grond, of zitzakken of op stoeltjes.  "Ik heb heel lang in de rij gestaan. Eerst was de vlucht vertraagd en rond middernacht kreeg ik te horen dat er geen vlucht meer was," zegt de Spaanse Eva die met haar gezin naar Rome reist. "We hebben dan hier in de vertrekhal geslapen, op een badhanddoek. Ik weet nog niet welke vlucht we kunnen nemen vandaag."

Jari en Guerman zijn vannacht met enkele vrienden van de luchthaven van Charleroi naar Zaventem verhuisd: "Wij wilden gisteren naar Mallorca vliegen met Ryanair, maar die vlucht werd geschrapt. We hebben dan nieuwe tickets gekocht vanop Zaventem, maar we gaan nu veel langer onderweg zijn. We moeten over Hamburg, en daar nog eens 4 uur wachten." Ook voor hen was het vannacht behelpen op de luchthaven. "We hebben op een zitzak geslapen. Beter dan niets natuurlijk, maar echt comfortabel was dat niet, en alle lichten blijven hier 's nachts gewoon branden."

Intussen verloopt het vluchtschema opnieuw normaal, met hier en daar wel een occasionele vertraging. Het ziet er dus naar uit dat iedereen vandaag op zijn bestemming zal raken. 

Over de oorzaak van de problemen bestaat nog geen duidelijkheid. 

Meest gelezen