foto Peter Hilz (C)

Salariswagen inruilen voor loon blijkt voorlopig geen groot succes

Slechts een beperkt aantal werknemers met een salariswagen maakt gebruik van de "cash for car"-regeling. Dat schrijft de Tijd. Werknemers met een salariswagen kunnen daardoor meer loon krijgen als ze hun wagen inleveren. De maatregel werd twee maanden geleden ingevoerd door de federale regering om de files terug te dringen. Maar voorlopig dus zonder veel succes, al kan dat in de komende maanden nog wel veranderen.

Salariswagens liggen al een tijdje onder vuur. Ze zouden werknemers stimuleren om met de auto naar het werk te gaan en niet met het openbaar vervoer.  Het is net daarom dat het parlement de "cash for car"-regeling goedkeurde.

Werknemers met een salariswagen kunnen een maandelijkse premie krijgen als ze hun wagen inruilen. Maar twee maanden na de invoering blijkt slechts een handvol werknemers gebruik te maken van de regeling.

"Momenteel zijn er 23 werknemers die zo'n vergoeding krijgen, verspreid over 22 werkgevers", zegt Veerle Michiels van SD Worx, dat bijna 24.000 bedrijven begeleidt. "Het zijn natuurlijk wel voorlopige cijfers." Michiels wijst er op dat het aantal werknemers dat zal instappen wellicht nog zal stijgen.

Enerzijds omdat de maatregel nog maar pas in het Staatsblad staat. "Heel wat werkgevers hebben dan ook gewacht om het systeem in te voeren", zegt Michiels.

"Bovendien gaat het initiatief ook uit van de werkgever. Die kan bepaalde voorwaarden verbinden aan de invoering van de "cash for car"-regeling, bijvoorbeeld dat werknemers pas kunnen instappen op het moment dat de wagen einde lease is. En dat kan natuurlijk op verschillende tijdstippen gebeuren. Wellicht zijn er volgend jaar meer representatieve cijfers."     

Meest gelezen