Videospeler inladen...

De nieuwe passie van de koning: schilderen

Koning Filip heeft sinds een paar jaar een nieuwe hobby: schilderen. Dat heeft hij zichzelf aangeleerd. Zijn voormalige kabinetschef Frans Van Daele kreeg bij zijn afscheid een zelfportret van de koning. De koning schilderde ook twee portretten van Koning Boudewijn. Die zijn te zien op de zomerexpo van het Paleis. 

Bij de hobby's van de koning die al bekend waren (hardlopen, kitesurfen, pianospelen) is er sinds een paar jaar een nieuwe bij gekomen: de koning schildert. Hij heeft daarvoor geen leraar aangesproken of een cursus doorgenomen: hij heeft het zichzelf geleerd. 

Aanvankelijk ging het om aquarellen, maar nu schildert hij graag landschappen en portretten. Hij doet dat in zijn schaarse vrije tijd.

Op de zomerexpo in het Paleis zijn twee portretten van zijn oom Koning Boudewijn te zien. Tijdens deze editie van de zomerexpo in het Paleis wordt een deel gewijd aan de 25e verjaardag van het overlijden van Koning Boudewijn. Zoals bekend had koning Filip een grote bewondering voor zijn oom. Hij wilde hem schilderen zoals hij zich hem herinnert: minzaam, glimlachend, en altijd rustig.

Toen de voormalige kabinetschef van de koning Frans Van Daele afscheid nam, gaf de koning hem niet de gebruikelijke ingelijste foto mee, maar een geschilderd zelfportret. Dat vond de kabinetschef wel touchant. 

Zelfportet, afscheidscadeau voor voormalig kabinetschef Frans Van Daele.

Het publiek kan de portretten gaan bekijken in het Koninklijk Paleis in Brussel. De zomeropening van het Koninklijk Paleis begint dit jaar op zondag 22 juli en loopt tot 2 september 2018.

Videospeler inladen...

Meest gelezen