Geen versoepeling maatregelen pseudovogelpest in West- en Oost-Vlaanderen

Overleg tussen de Belgische Duivenliefhebbersbond en het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft deze namiddag voor de duivenliefhebbers niet het gewenste resultaat opgeleverd. Ze hadden gehoopt op versoepeling van de maatregelen voor wedstrijdduiven rond haarden van pseudovogelpest in Waregem en Zulte, maar kwamen van een kale reis thuis. De maatregelen zijn nog verstrengd en verlengd van 21 naar 30 dagen.

In een straal van tien kilometer rond de haarden mogen wedstrijdduiven die perimeter niet verlaten waardoor ze niet aan wedstrijden kunnen deelnemen. “Een ramp”, aldus West-Vlaams provinciaal kampioen Luc De Laere uit Anzegem. “En dat net in volle seizoen.”

De ziekte van Newcastle of pseudovogelpest sloeg begin juli al toe op een boerderij in Zulte, deze week raakte ook een pluimvee- en runderbedrijf in Nieuwenhove (Waregem) besmet. Daar moesten zo’n 40.000 kippen afgemaakt worden.

Zo’n 800 duivenliefhebbers in veertien West-Vlaamse gemeenten van Waregem over Wielsbeke, Dentergem, Oostrozebeke, Meulebeke, Ingelmunster, Harelbeke, Zwevegem, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Avelgem, Deerlijk tot in Anzegem zijn getroffen.

Meest gelezen