Jachtvereniging waarschuwt voor opgewonden reebokken op de weg

Rond deze tijd van het jaar let u als bestuurder best extra op voor overstekend wild op de weg. Dat zegt de Hubertus jachtvereniging. Reeën lopen nu het meeste risico om aangereden te worden. Het is namelijk het paarseizoen en vooral reebokken vergeten dan wel eens dat hun territorium vaak doorkruist wordt door een aantal drukke autowegen.

"Reebokken proberen rond deze tijd van het jaar zoveel mogelijk geiten te dekken", vertelt Maarten Goethals van de Hubertus Vereniging. "Maar overmand door hormonen hebben ze niet altijd door in welke gevaarlijke situatie ze zich bevinden."

Wees daarom als bestuurder dus extra alert. "Want een aanrijding kan vaak ernstig zijn, in de eerste plaats voor de ree zelf natuurlijk." Maar ook bestuurders of hun passagiers raken soms gewond bij een ongeval met overstekend wild.

"Als het ongeval ernstig zou zijn, raden wij aan om sowieso de politie te verwittigen. Als bestuurders in staat zouden zijn om de lokale jager te contacteren, raden we dat ook aan, die kan - als de ree gewond zou zijn - het dier opsporen en het uit zijn lijden verlossen."

Dieren die zijn aangereden en in de berm zouden liggen, daar blijf je dan weer best van af. "Vanwege hygiëne en ook veiligheid, want een gewond dier kan onvoorspelbaar reageren."

De Hubertus Vereniging roept tot slot iedereen op om aangereden wild te registreren op hun website. "Op die manier kunnen de meer risicovolle kruispunten in kaart gebracht worden."

Meest gelezen