Videospeler inladen...

Meer dan 2 jaar na het brexitreferendum: het doemscenario van "no deal" komt akelig dichtbij

De lidstaten van de Europese Unie hebben veel vragen bij het voorstel van de Britse regering over de toekomstige handelsrelatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk na de Britse uitstap uit de Unie. Dat heeft Europees onerhandelaar Michel Barnier gezegd na overleg met de Europese ministers van Buitenlandse Zaken.

De onderhandelingen tussen Londen en Brussel lijken meer en meer op een soort chicken game uit te draaien, waarbij geen van de twee partijen water in de wijn doet en de druk alsmaar meer wordt opgevoerd in het zicht van de onverbiddellijke deadline. Is het werkelijk zo dat wie nu eerst water in de wijn doet de pineut wordt?

Anderhalf jaar is er niets gebeurd en begint het hele systeem stilletjesaan dicht te slibben

Graaf Paul Buysse (Belgische Brexit High Level Group)

"De klok begint wel heel, heel snel te tikken", geeft graaf Paul Buysse toe, die de groep voorzit die Belgische bedrijven moet voorbereiden op de brexit. Hij noemt Europees onderhandelaar Barnier een schitterend onderhandelaar, maar ziet vooral problemen bij de Britten, meer bepaald bij premier Theresa May, die volgens hem "een erg zwakke politica" is die bijna dagelijks wordt geschoffeerd door haar eigen partij en door het parlement.

"De politiek heeft anderhalf jaar gekibbeld en geen standpunt kunnen innemen", zegt Buysse in "Terzake". "Anderhalf jaar is er niets gebeurd en nu begint het hele systeem stilletjesaan dicht te slibben."

Het doemscenario van een 'no deal' betekent dat Groot-Brittannië als enige land ter wereld geen enkel handelsakkoord heeft met geen enkel ander land

Correspondente Lia Van Bekhoven (Londen)

De ultieme deadline is 29 maart 2019. Als er niet vlug schot komt in de onderhandelingen, dreigt het Verenigd Koninkrijk zonder enig akkoord effectief uit de EU te stappen. En voor de Britten dreigt dan een "chaotisch en desperaat scenario", zegt correspondent Lia Van Bekhoven vanuit Londen. "Het doemscenario van een 'no deal' betekent dat Groot-Brittannië dan het enige land ter wereld is dat geen enkel handelsakkoord heeft met geen enkel ander land dan ook, met alle gevolgen vandien", zegt ze in "Terzake".

Merkwaardig genoeg blijkt men nu pas na te denken over de reële gevolgen van een uitstap uit de EU. "Je had dat eigenlijk 2,5 jaar geleden moeten horen, in de aanloop van het referendum", zegt Van Bekhoven. Ze maakt het wat aanschouwlijker. "Nu pas gaan de Britten nadenken over wat het betekent als er geen medicijnen voor kankerpatiënten kunnen ingevlogen worden, als er geen vers fruit en verse groenten uit de EU binnenkomen, als de regering gedeeltes van snelwegen gaat afzetten om er een gigantische parkeerplaats voor vrachtwagens van te maken, als een kwart miljoen Britse bedrijven te horen krijgen dat ze zich moeten voorbereiden op het invullen van douanepapieren, wat ze 45 jaar lang niet hoefden te doen."

"Dan gaat het waarschijnlijk wel indalen welke de gevolgen van een 'no deal' zijn", voorspelt Van Bekhoven. Hoe dan ook bereiden ook de Britten zich nu voor, maar volgens haar staan bijvoorbeeld België en Nederland daarin al veel verder.

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

"Ik hoop uit de grond van mijn hart dat onze bedrijven naast hun strategisch plan ook een luik hebben over de weerbaarheid voor de brexit", zegt Paul Buysse. Zijn werkgroep heeft alvast niet stilgezeten. "We hebben de analyses gemaakt, we hebben het cijfermateriaal klaar, we weten waar onze zwakheden zijn en in welke sectoren."

Er komt nog meer. "In september zullen we een rooster, een systeem, een app hebben waarop bedrijven kunnen inloggen om te weten te komen waar de mogelijke gevarenzone voor hun bedrijf zou kunnen zijn. We gaan dat zo gedetailleerd mogelijk maken."

Maar er zijn uiteraard nog enkele onvoorspelbare factoren. Hoe zal het Britse pond reageren bijvoorbeeld, of hoeveel schade zal onze economie leiden door een "no deal brexit". Volgens het IMF zou het ons land 0,8 procent van het bruto binnenlands product kosten. "Ik denk dat het iets meer is", zegt Buysse.

Videospeler inladen...

Meest gelezen