jaco klamer

Meer dan honderd hulpverleners omgekomen in Zuid-Soedan op vijf jaar tijd

In Zuid-Soedan zijn sinds het begin van de burgeroorlog in 2013 al meer dan honderd hulpverleners gedood. Dat meldden de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en de Vredes- en Veiligheidsraad van de Afrikaanse Unie (AUPSC) donderdag. Het Oost-Afrikaanse land is een van de gevaarlijkste ter wereld voor humanitaire medewerkers.

AUPSC-voorzitter Sébadé Toba roept op tot een onmiddellijk einde aan het geweld tegen mensen die levensreddende hulp bieden. Het werk van humanitaire organisaties wordt "extreem bemoeilijkt".

Al meer dan vijf jaar woedt in Zuid-Soedan een machtsstrijd tussen aanhangers van president Salva Kiir, die tot de Dinka behoort, en voorstanders van de afgezette vicepresident Riek Machar, een Nuer. De burgeroorlog kostte al aan tienduizenden mensen het leven. Vier miljoen inwoners zijn op de vlucht.

Meest gelezen