Nederland en Turkije normaliseren hun diplomatieke relaties

Nederland en Turkije gaan hun diplomatieke relaties normaliseren. Na een incident in de lente van vorig jaar was de Nederlandse ambassadeur de toegang tot het Turkse grondgebied ontzegd, en sindsdien waren de twee landen in een bitse woordenoorlog verwikkeld. 

De diplomatieke spanningen waren het gevolg van de Nederlandse weigering om twee Turkse ministers te laten spreken op een bijeenkomst voor plaatselijke Turken in Rotterdam. In Turkije was op dat ogenblik de campagne bezig voor het Turkse referendum over uitgebreidere bevoegdheden voor de president. De ministers wilden het standpunt van de regering komen verdedigen. 

Maar dat mocht dus niet zijn, en de sfeer tussen Nederland en Turkije geraakte onder het vriespunt. Turkse politici scholden de Nederlanders uit voor rotte vis. President Erdogan had het zelfs over ‘overblijfselen van het naziregime’. In Nederland werd woedend gereageerd. Alle bilaterale ontmoetingen en gesprekken op hoog niveau werden bevroren. De diplomatieke relaties tussen de twee landen werden weliswaar niet volledig verbroken, maar toch teruggebracht tot het niveau van vertegenwoordiging door ‘zaakgelastigden’.

Toenadering al even aan de gang

De laatste tijd waren er van de twee kanten evenwel pogingen om de banden weer aan te halen. De ministers van Buitenlandse Zaken van beiden landen hadden regelmatig gesprekken in de marge van internationale bijeenkomsten. De laatste keer gebeurde dat nog tijdens de NAVO-top in Brussel vorige week. 

Vandaag spraken de Turkse minister Cavusoglu en zijn Nederlandse ambtgenoot Stef Blok uiteindelijk af om de brokken volledig te lijmen. Binnenkort stuurt Nederland weer een ambassadeur naar Ankara, en Turkije krijgt opnieuw een normale diplomatieke vertegenwoordiging in Den Haag. Later dit jaar zal minister Blok een bezoek brengen aan Turkije. 

Nederland zegt dat het belangrijk is om weer goede relaties te hebben met de Turken. Op die manier kan er worden gepraat over samenwerking in de strijd tegen de terreur, maar ook meningsverschillen over bijvoorbeeld mensenrechten zijn zo opnieuw bespreekbaar. “Er kan een bladzijde worden omgekeerd in de relaties tussen Turkije en Nederland”, zo besluit minister Blok. 

Meest gelezen