Videospeler inladen...

Opnieuw een wolf gesignaleerd in ons land

Er is opnieuw een wolf gesignaleerd in ons land, deze keer in de Hoge Venen. Dat meldt de Waalse minister van Natuur René Collin. Het dier is door een vaste camera gefotografeerd en volgens specialisten is het zeker dat het om een wolf gaat.

Het is de derde keer in korte tijd dat er een wolf wordt waargenomen in ons land. Eerst was er wolvin Naya, die begin deze maand nog altijd in Vlaanderen verbleef volgens het Meldpunt Welkom Wolf. Het dier is er nu al meer dan een half jaar, haar territorium bevindt zich vooral in de provincie Limburg.

Vervolgens werd er in maart in Opoeteren een doodgereden wolf aangetroffen. En nu is er dus in Wallonië opnieuw een dier waargenomen. Dat gebeurde vorige maand in de Hoge Venen. Er waren al maandenlang vermoedens dat er een wolf in het gebied actief was, maar tot nog toe was er geen bevestiging.

De foto van het dier dateert van begin juni en is intussen grondig bestudeerd door experten. Zij hebben nu bevestigd dat het wel degelijk om een wolf gaat. De exacte locatie waar de wolf gefotografeerd is, wordt voorlopig niet vrijgegeven uit vrees dat er nieuwsgierigen op zouden afkomen. 

Het is onmogelijk om te weten of de wolf nog in het land is. Hij kan ondertussen al in Roemenië zitten

Jan Loos, wolvenkenner

Niet de eerste wolf in Wallonië

Wolvenkenner Jan Loos van het meldpunt vzw Welkom Wolf is niet verrast dat er een wolf is opgedoken in de Ardennen. "We hebben altijd gedacht dat de wolf eerst in de Ardennen zou verschijnen, die kans leek veel realistischer, omdat het leefgebied daar veel geschikter is. Het was een heel grote verwondering dat de wolf recent eerst in Vlaanderen voorkwam en er zich ook vestigde. De wolf van de 21ste eeuw is duidelijk niet meer de wolf van vroeger. Hij heeft zich aangepast aan dichtbevolkte gebieden."

Het is niet de eerste wolf die opduikt in Wallonië. In 2011 werd al eens een wolf gefilmd in Gedinne, in de provincie Namen, door een cameraploeg van het tv-programma "Dieren in nesten". En ook dit jaar zou in de buurt van La Roche-en-Ardenne een schaap zijn doodgebeten door een wolf.

Het is niet bekend of de wolf nog in ons land vertoeft. "Wolven leggen 80 tot 100 kilometer per nacht af", zegt Loos. "Die wolf kan bij wijze van spreken ondertussen al in Roemenië zijn."

Het is ook uitgesloten dat de wolf op de foto wolvin Naya is. "Naya heeft een halsband, terwijl deze wolf er duidelijk geen draagt." Loos roept iedereen op om waarnemingen van wolven, ook in Wallonië, te melden op de website welkomwolf.be

Meest gelezen