AP2008

Paus aanvaardt ontslag veelbesproken Hondurese hulpbisschop

Het gaat om Juan Joseé Pineda,  de hulpbisschop van Tegucigalpa, de hoofdstad van Honduras. Dat heeft het Vaticaan bekendgemaakt. Pineda's naam was gevallen in verscheidene affaires.

Volgens het Amerikaanse weekblad 'National Catholic Register' werd Pineda (57) in maart door vroegere seminaristen beschuldigd van "ernstig seksueel wangedrag". De feiten zouden zich "in het begin van dit decennium" hebben afgespeeld, in de tijd dat Pineda les gaf aan het aartsbisschoppelijke seminarie. Sinds de beschuldigingen is de druk op Pineda verhoogd vanuit het Vaticaan.

Pineda werd beschouwd als de rechterhand van de Hondurese kardinaal Oscar Maradiaga, één van de dichtste raadgevers van de paus. Zo staat Maradiaga aan het hoofd van de C9, de raad van kardinalen die de paus helpt om het Vaticaan te hervormen.

 Vorig jaar nog werd Pineda al door het Italiaanse weekblad 'L'Espresso' in opspraak gebracht wegens "mysterieuze uitgaven die mogelijk met geld van de plaatselijke kerk gedaan werden, voor kostbare geschenken voor een dichte vriend".

In Chili hebben onlangs 34 bisschoppen ontslag genomen na verhalen over seksueel misbruik. De Australische kardinaal George Pell (zowat de nummer 3 van het Vaticaan) kreeg eind april al te horen dat hij moet terechtstaan voor seksueel misbruik.

En er is nog de Amerikaanse kardinaal Theodore McCarrick. Hij werd heel onlangs nog aangemaand om niet meer in het openbaar te spreken na beschuldigingen van seksueel misbruik. Het Vaticaan blijft dus maar worstelen met seksschandalen. Maar anders dan vroeger lijkt er nu toch meer druk gezet te worden op zondaars.

Meest gelezen