Perenpluk ruim een week vroeger door het zonnige weer

Zoals het er nu naar uit ziet zal de perenoogst in Haspengouw een week tot anderhalve week vroeger starten dan normaal. Dat heeft te maken met het zonnige droge weer.

Door het zonnige weer zijn de peren nu al goed gedikt. Toch twee variëteiten, zo horen we bij teler Karel Vaes: "Sommige variëteiten zijn ondanks de droogte heel mooi en dik uitgegroeid, zoals de Doyenné en de Durondeau, die zijn dikker dan ooit. Wat we zien is dat die ook al meer suikers hebben. En daardoor zal de pluk waarschijnlijk minstens een week naar voor schuiven."

De Conférence is een peer die pas op het einde doordikt. "Momenteel loopt die wat achter op schema," zegt Karel Vaes. "Maar als we zien dat de andere variëteiten goed presteren gaat die op het einde gewicht bijwinnen. Maar het is nu wel belangrijk dat we regen krijgen."

Meest gelezen