"Politie en inlichtingendiensten hebben geen fouten gemaakt in dossier schietpartij Luik"

Er zijn geen fouten gemaakt bij de verzameling en uitwisseling van informatie door de politie en de inlichtingendiensten in het dossier rond de aanslagen in Luik. Dat blijkt uit een voorlopig rapport van het Comité P en I, waarover verslag werd uitgebracht in de bevoegde begeleidingscommissie in de Kamer.  

De comités P en I, die de politie- en inlichtingendiensten controleren, zeggen dat er geen fouten zijn gemaakt in het dossier over Benjamin Herman, de dader van de aanslag in Luik.

Eind mei schoot Benjamin Herman twee politieagentes en een student dood en werd daarna door de politie ook zelf doodgeschoten. Herman was die dag met penitentiair verlof. Hij had een lang strafblad en bekeerde zich in de gevangenis tot de islam. Hij trok ook op met extremisten. Daarom kwam zijn naam ook voor in rapporten van de politie en de staatsveiligheid. Maar die informatie bleek onvoldoende om hem op een lijst met geradicaliseerden te plaatsen. Dat is ook de conclusie van de comités P en I.

Aan de hand van welke informatie werd er beslist om penitentiair verlof toe te kennen?

Stefaan Van Hecke, Groen

"De conclusie van de beide comité's is dat er geen fouten gemaakt zijn door de diensten", zegt Koenraad Degroote, Kamerlid van N-VA. "Maar we gaan in de toekomst wel kijken of er verfijning mogelijk is op gebied van informatieuitwisseling."

Oppositiepartij Groen blijft wel nog met vragen zitten. "Ik stel me nog altijd de vraag over welke informatie de personen, die de beslissing hebben genomen om peniteniair verlof toe te kennen, al dan niet beschikten", zegt Stefaan Van Hecke die voor Groen in de commissie zetelt. "Deze vraag blijft nog open bij mij en bij vele mensen."

In september buigen de comité's zich over het dossier rond Mawda

In september komen Comité P en I met een definitief onderzoek. Ze gaan het dan ook hebben over Mawda, de peuter van twee die omkwam door een kogel tijdens een politieachtervolging. Er wordt dan bekeken of die achtervolging correct is verlopen.

Meest gelezen