Videospeler inladen...

Wat liep er gisteren mis bij Belgocontrol? Onderzoek moet het uitwijzen

Er loopt en onderzoek naar wat er gisteren allemaal is gebeurd bij Belgocontrol, en dat op last van de bevoegde minister François Bellot. Anderhalf uur lang moest het luchtverkeer onder de 7.500 meter worden stilgelegd en dat leidde tot problemen en vertragingen.

De problemen bij Belgocontrol doen nog altijd vragen rijzen. François Bellot, federaal minister van Mobiliteit, wil het fijne weten van de problemen gisteravond en heeft een onderzoek gelast. "We weten niet wat er exact is gebeurd en we zouden dat wél willen weten. Maar voorlopig is er nog geen verklaring", zegt Bellot.

"De problemen waren niet enkel en alleen in Zaventem te voelen en te zien. Het is allemaal begonnen in het zuiden van het land, ook de luchthaven van Charleroi was getroffen", zegt Bellot.

Ook ACV-Transcom wil meer uitleg: "Wij willen een onderhoud met CEO Johan Decuyper", zegt Kurt Callaerts. "Enkel dankzij de deskundigheid van de luchtverkeersleiders en de technici is een ramp vermeden. Er zou toch een stabiel systeem moeten zijn, de veiligheid zou moeten primeren, maar dat is niet meer zo. Door alle besparingen van de voorbije jaren is veel expertise verloren gegaan." 

Ik heb op dit moment geen weet van schadeclaims 

Dominique Dehaene, woordvoerder Belgocontrol

"We hebben het technisch probleem kunnen oplossen gisteren rond half zes, in de loop van de avond hebben wij onze achterstand kunnen inhalen", zegt Dominique Dehaene, de woordvoerder van Belgocontrol. "We zoeken nu naar de oorzaak van het probleem, maar gezien de complexiteit van het systeem kan het wel enige tijd duren.

"We hebben de noodzakelijke 'clear the sky' toegepast voor het piekuur gisteravond, om zoveel mogelijk last te vermijden. Maar zoiets geldt voor het volledige luchtruim, dus dat heeft hoe dan ook gevolgen. Wat wij doen heeft inderdaad veel impact heeft op luchtvaartmaatschappijen op alle luchthavens. En dat is gisteren ook gebeurd." 

Vliegmaatschappijen hebben schade geleden, wat gebeurt daarmee? "We wachten op eventuele schadeclaims voorlaeer we een standpunt innemen. Maar voorlopig heb ik geen weet van claims", zegt Dehaene.

Wat waren de concrete gevolgen?

Twaalf geannuleerde vluchten en duizend getroffen reizigers. Dat waren de gevolgen van de ellende bij Belgocontrol voor Brussels Airlines. "Vrijdagochtend verliepen de operaties vrijwel normaal, met uitzondering van één vlucht, richting Athene. Die is geschrapt", zegt woordvoerster Kim Daenen.

Sommige getroffen passagiers konden later op de avond nog vertrekken, anderen keerden naar huis terug. Wie echt gestrand was, kreeg een hotelkamer aangeboden. Brussels Airlines boekte zo 250 kamers. 

 

Meest gelezen